09 юли 2016

Мохамед Али и паралелните вселени

За великия Мохамед Али вече писах една статия миналият месец:

Мохамед Али и извънземните

Не съм очаквал обаче, че името му ще се свърже с още нещо странно и загадъчно.

Ето за какво точно става на въпрос. Али умира на 3 юни 2016. След като новината се разпространява, почти веднага в социалните мрежи се появяват хиляди хора, които са учудени от това съобщение и твърдят, че легендарният боксьор е починал отдавна, преди години. Как е възможно това?

Този феномен не се проявява за първи път, дори си има име - нарича се "Мандела ефект". Терминът влиза в обръщение през 2013, когато умира Нелсън Мандела и много хора започват да твърдят, че си спомнят как той е починал още преди години.

Според скептиците и психолозите, това са просто фалшиви спомени. Действително всеки човек има в малка или в по-голяма степен някакви неистински спомени. Специално за известните личности мисля, че имам идея как е възможно да се получават. Още от малки, без да искаме, чуваме имената на много политици, спортисти, актьори и т.н. След 20-30 години, ние вече сме възрастни и всичко, което се е случило в детството ни, ни се струва ужасно отдалечено в миналото. Така, за хората, които сме чували като деца, започваме да си мислим, че трябва да са умрели. Все пак тогава те са били възрастни, сега ние сме възрасти, а те трябва да са остарели и умрели. Затова някои хора остават много учудени, когато разберат, че поредната известна личност е починала и започват да си "спомнят", че е умрял още преди години. Но дали това може да обясни хилядите хора, които си "спомнят" точно едно и също нещо? Не десетки или стотици, а хиляди....

Така идваме до втората, доста шантава хипотеза. Че действително Мохамед Али е починал преди години....в някоя паралелна вселена. Всички, които си спомнят това събитие, някак си са се прехвърлили в нашата вселена, а техният двойник от нашата е заел мястото им в другата. Той пък ще има друг проблем - ще мисли, че Мохамед Али е още жив и ще е много изненадан, когато му кажат "не помниш ли, че умря още през 2008-ма?!".

Твърди се, че често хората попадат в паралелни светове. Може би на много от нас това им се е случвало, но не сме забелязали, защото светът, от който идваме, е почти напълно подобен на този в който попадаме. Примерно едва ли ще забележим, че на някоя поляна далеч в планината растат теменужки вместо маргаритки. Но понякога се случва нещата да са доста различни, което е плашещо. Ето един пример:

Да се събудиш...в друга вселена

И така, всичко плод на нашата психика ли е или хора идват от някоя паралелна вселена? Ако се съди по това, което е написано в Интернет, тук се изсипват хора от повече от един паралелен свят - някои си спомнят как Мохамед Али е умрял през 2008, а други още през 90-те години на ХХ век.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Ефектът на Паули

Няма коментари:

Публикуване на коментар