04 юли 2016

Неразгадани изчезвания - Еторе Майорана

Еторе Майорана е известен теоретик във физиката, който е работил върху неутриното. През 1938 той е заемал длъжността професор по физика в Университета в Неапол, Италия. На 25 март същата година той пише странна бележка до неговия ръководител в катедрата. Споменава, че е взел "неизбежно" решение и се извинява за "неудобствата", които неговото изчезване може да предизвика. Освен това праща и съобщение до семейството си, в което ги моли да не губят много време да го съжаляват.

След това Майорана тегли голяма сума пари от банковата си сметка и потегля с кораб към Палермо. Когато пристига там обаче, той праща друго съобщения на ръководителя на катедрата по физика в университета в Неапол. Пише, че е премислил решението си да се самоубие и ще се прибере у дома. Взима отново кораб, този път до Неапол, но мистериозно изчезва.

От тогава има много теории какво може да му се е случило. Най-популярната е, че все пак се е самоубил, макар че кой самоубиец тегли голяма сума пари преди фаталния край? Някои предполагат, че е отвлечен от Хитлер и Третия райх или дори, че сам е заминал да им сътрудничи. Трети смятат, че е избягал в чужда страна (вероятно в Южна Америка), където е заживял под нова самоличност.

Последната теория сякаш се потвърждава през 2008, когато се появява един човек, който твърди, че се е срещнал с Майорана през 1955 в Каракас, столицата на Венецуела. "Майорана" му казал, че от години живее в Аржентина и дори позволил да бъде сниман. През 2008 тази фотография е анализирана от експерти и те смятат, че има достатъчно прилики и това може да е истинският Еторе Майорана. Снимката (по средата) сравнена с това как е изглежда италианеца по време на изчезването си:За жалост този човек представил се за известния физик отдавна е починал и едва ли може да бъде издирен.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Неразгадани изчезвания - Франк Ленц
Неразгадани изчезвания - Лео Уидикер
Неразгадани изчезвания - Керън Денис Уелс

Няма коментари:

Публикуване на коментар