31 юли 2016

Това ли е краят на МИСТЕРИКА? Или това е временна почивка?

Всичко има край и понякога след него няма ново начало. Едва ли скоро или въобще някога отново ще пиша в този блог.

Вероятно ще има засегнати от следващите ми думи. Искам да уверя читателите, че този материал не е насочен лично към някой, а по-скоро е недоволство към системата, обработваща така методично и ефикасно съзнанието.

Мога да изтъкна няколко причини за това ми решение, но ще се огранича само до две. Разочарован съм от това на къде върви светът. Разочарован съм и от преобладаващите разбирания на част от хората посещаващи Мистерика, както и от цялостната атмосфера в българските "паранормални среди".

Възгледите на читателите нямаше да са толкова голям проблем, все пак всеки може да си вярва в каквото пожелае, ако не се опасявах, че точно тези разбирания ще доведат до големи беди (за повече информация можете да прочетете тази статия на английски). Все повече в България и по света се ширят едни пагубни настроения, които може и да са породени частично от справедливо недоволство, но са насочени в неправилна посока. Как да пиша за извънземни и духове, когато едни много по-опасни неща са на път да се случат? Блогът винаги ми е служил и за място, където мога да избягам от политиката и световните проблеми, но вече тези проблеми са твърде големи, за да мога да се скрия в поредната градска легенда.

А за какви читателски възгледи точно говоря? Може би сте се досетили, става въпрос за всички онези фенове на Путин, "твърдата ръка" и всякаквите налудничави идеи и конспирации свързани по един или друг начин с Русия. Това са хората, които аз наричам "путинисти", а те обикновено се самоопределят като русофили. Благодарение на тях "русофилството", в което по принцип няма нищо лошо, се превърна в лоша дума.

Буквално ми омръзна почти всеки нов човек, който се появи в чата към блога, да ми обяснява как "Европа ни поробвала". Или пък как различните ще бъдат линчувани (това последното всъщност го получих като закана на имейл, а не в чата). Защо държат непременно навсякъде да си кажат мнението за добрата Русия и лошите всички останали? В Фейсбук е пълно със страници посветени на възхваляването на  Путин, руската сила (каквото и да значи това) и т.н. Освен това с изключение на десетина новинарски сайта и медии, всички останали "български" агенции са про-руски пропагандни машини. Тоест в Интернет е пълно с места, където могат да изразяват "русофилството" си, колкото пожелаят - тяхно право. Защо задължително трябва и в чата на Мистерика да се спомене?

Можех единствено да закрия чата, но и като цяло изгубих интерес към поддържането на самия блог. Какъв смисъл има? Ред е да спомена и за цялостната атмосфера, която властва в българската паранормална общност. Минавал съм през определени ФБ страници и сайтове за "мистерии", а и читатели са ми правели забележки, така че в общи линии придобих представа за какво се очаква да пиша. Като почнем от всемогъщите зли рептили и илюминати, които дърпат конците на ЕС и ФАШ (задължително трябва да се подчерте, че САЩ всъщност са Фашистки американски щати!), мине се през това как тъпите американци никога не са кацали на Луната и се стигне до великите руски открития за безкрайна енергия и вселечебните огледала на Козирев. Да не забравяме ваксините и кемтрейлите, които са дело на ЦРУ и целят да убият всички славяни. А пък Ванга е предсказала, че един велик Путин ще спаси православния свят.

За тези и подобни глупости никога няма да пиша. Само се замислете над абсурдността на самите твърдения. "Всемогъщите илюминати" могат да предрешат всички избори и гласувания, ама нещо всемогъществото не им достигна, за да предотвратят Брекзит? А ако руски учени действително бяха открили неизчерпаема квантова (или каквато и да било) енергия, защо тогава Русия така яростно драпа да се вдигне цената на петрола? Конспирациите винаги са твърдели, че лошите западни нефтени компании крият истината за колите на вода, двигателите с плазма и т.н. Защо обаче винаги тези теории забравят руските нефтени компании?

Русия е една прекрасна страна, която в момента с уверени крачки върви към пропастта и която ще завлече целия свят със себе си. Спомнете си след време какво съм писал. Днес е модно да си путинист, така както навремето сред младежта бе модно да са с анти-руски настроения. Но никога не съм се увличал по модите, предпочитам да мисля с главата си. Така както едно време бях единственият в даскалото, който рисуваше звезди по чина, докато другите драскаха свастики или...нецензурни трибуквия, така и днес продължавам да гледам към звездите на небето, а не да отправям жаден поглед към петолъчката на Кремъл. Не че е хубаво да вандалстваш и да рисуваш каквото и да било по чина в училище, не препоръчвам :)

За последните близо 7 години Мистерика представляваше онова малко малцинство от хора, които едновременно считаха, че много от паранормалните феномени са действителни и не са само измами и заблуждения, и в същото време не вярваха сляпо на всякакви елементарни обяснения от пророци, контактьори, духовни водачи, НЛО-експерти и т.н. Бил съм оплюван от кого ли не - от заклети скептици здраво вкопчили се в науката и отказващи да приемат каквато и да била нова идея, както и от заклети вярващи вкопчили се в няколко традиционни обяснения за свръхестественото и отново отказващи да приемат каквато и да била нова идея. Стига ми толкова! Явно няма много място за "златната среда", трябва да си "или-или".

Интересът ми към паранормалното не е намалял, просто ще продължа да се занимавам с него, както го правех преди 2009-та. Ще събирам в личния си архив всякакви подобни новини, които ми попадат и ще водя частни проучвания. Дали някога отново ще пиша в "Мистерика"? Не знам. Ще ми се да вярвам, че това е временна почивка, но не мога да бъда сигурен. Нима като се върна след две седмици, след месец, след неопределено време, нещата ще са се променили? Или нима ще съм успял да се презаредя с толкова много нова положителна енергия, че да мога нови седем години да преплувам през бурните вълни на океана съставен от путинисти, хейтъри, крайни отрицатели, крайни вярващи или просто най-обикновени откачалки?

Дали ще продължавам да пиша в другите ми по-малки блогове? Поне на първо време "да", но е твърде вероятно съвсем скоро да престана да се занимавам и с тях.

Коментарите под статиите ще бъдат изключени, чатът също. Винаги мога да бъда намерен в скайп или Туитър. Ако държите може да ми пишете и на имейл. Не знам обаче до колко ще отговарям. "Мистерика" за мен бе едно невероятно близо 7-годишно приключение, надявам се и за вас.

До всички - насладете се на лятото, това е твърде вероятно да е последното нормално лято, което имаме. И не, не става въпрос само за климатичните аномалии.... 

ОТГОВОР: Оказа се, че не е краят, прочетете това.

4 коментара:

 1. Хубаво русия има влияние над нас, но същото е вярно и за сащ, но го казваш с ирония. Защо? Влияние има и от турция. И него не споменаваш. Може би защото тоя боби те е ядосал, но трябва да признаеш, че има влияния и от тези 2 страни. Иначе прочетох английската статия, която беше много хубава до сценария с русия. Аз смятам че и сащ с техния нов "водач" може да направят някоя беля. Също така "отворените" общества не трябва да се представят като едва ли не рай на земята, защото зад тях седи сорос(не, не съм путинист, камо ли боби, мисля че се разбира по написаното). Не знам да ли знаеш, но в ютуб канала на Стойчо Керев има предавания на същата тема - за сорос и отворените общества. Има също така и доста други интересни теми. Може и да не се съгласиш, но смятам, че това което прави Стойчо Керев е много хубаво - прави кратки предавания на теми, които провокират мисленето. Както и да е, малко се отплеснах. Смятам че блогът е добър и винаги съм го посещевал веднъж в седмицата(нарочно, защото така попринцип се събираха по около 5-6 статии, които да прочета). Е разбира се, единственото което ми правише лошо впечатление са тези спамери,които сигурно са на по 12-13 години и нямат друга работа, ами пишат на латиница при това с огромни грешки :D Смятам че блогът ще продължи да съществува занапред :) Успех!

  ОтговорИзтриване
 2. ``Само се замислете над абсурдността на самите твърдения. "Всемогъщите илюминати" могат да предрешат всички избори и гласувания, ама нещо всемогъществото не им достигна, за да предотвратят Брекзит?`` ``или просто най-обикновени откачалки`` Не мисля че трябва точно човек пишещ за мистрерии някой смислени но други абсурдни като че НЛО се управляват от гъби трябва да се подиграва на други вярващи в недоказани и отхвърляни от обществеността твърдения;).
  Да не говорим че в конспирациите има много повече доказателства от повечето теории тук и не това не е хейт а лично мнение.Продължавай напред!

  ОтговорИзтриване
 3. Извинявам се, че не пускам коментарите по-бързо, но все пак съм почивка :) От време на време влизам. Затова сега на куп пуснах всички що-годе нормални коментари. Единствено изтрих тези с нецензурни думи описващи определени анатомични органи ;)

  ОтговорИзтриване
 4. Ами, така на чист Български да ви го кажа, понеже съм Българофил, та, така като се кълвете, до никъде няма да я докарате. Проблемите не са в интернет блогове и прочие, че да избиваме остроумие и комплекс на подобни места. Един наш праотец е казал заветните думи - Съединението Прави Силата, Рим каза - Разделяй и владей. Сиреч, докато се ръчкате и си остроумничите все едно пишейки в блога или фейса ще промените нещо, мне, съжалявам, но се завъртате в един и същи кръговрат в който сме влезли отпреди сигурно 700 горе долу години. Реално Медията се използва за информация и Дезинформация. Не спорете, бъдете единни, информирайте с каквото разполагате и правете малки НО добри дела, защото малкото камъче ще обърне каруцата. Всички нас обикновените хора ни държат с медията, тя диктува, е бъдете умни, използвайте я срещу тях, информирайте, не се карайте. Обсъждайте, но не спорете (в спора никога не се е родило нито едно решение, решенията се раждат в обсъждане на варианти). Всеки кой както може, капка по капка става океан. Георги, един съвет от мен, ако желаеш разбира се. Доста хора не са запознати с фолклора, митологията, символиките и мистериите в нашата история, традиция и култура. Не се захващай за историята, за нея са се хванали доста хора. Захапи прашасалата част от фолклора, търси легендите предавани от уста на ухо. Запознай народа със самия него си. Проблема до голяма степен си е в нас за всички простутии и гадории. Нито имаме самочувствие като народ, доблестта и честта са ни вече чужди, а все се опитваме да приличаме на всички останали, защо? Защото не се познаваме. Имаш дар слово, читатели които са ти изпращали хиляди истории, те са ти като канали. Просто ги пренасочи. Защо Русия е сила, ами защото си почита традициите, знаят си историята имат самочувствието, имат здрав корен. Защо САЩ е сила, ами пак така, 200 и кусур годишна история ама си я знаят на изуст, култура, традиции всичко си спазват, знаят и честват, знаят кои са. Защо България е мърша, щото народа гледа далаверка, политиците да ближат нечии седалищни части, на другата част от народа не им дреме щото има ядене и пиене и да части от народа, които някак си мислят, че държейки се като всеки средностатистически кретен от западен филм е ултра мега якото парче. Със спорене и с нападки нищо не се постига, щото сговорната дружина планината повдига. Лека нощ от мен, пък дано да съм ви накарал да поразмислите и ей така да погледнете нещата с поне половин градус наляво или на дясно. :)
  П.С. Не целях да звуча остроумно нито нападателно, всичко това исках ПРОСТО ДА ГО КАЖА ОТ МНОГО ВРЕМЕ НА САМ. И поне още един да чуе. Благодаря.

  ОтговорИзтриване