03 юли 2016

Марианската дълбока мрежа

Преди известно време публикувах тази статия в "Мистерика Дейли":

Silk Road отново се завърна

Silk Road е името на сайт за продажби намиращ се в така наречената "Тъмна мрежа" (Dark Web). За самата "тъмна" (понякога неточно наричана "дълбока") мрежа, много е писано в Интернет, дори и на български. Обикновено се пише, че там е пълно със всякакви незаконни и гадни неща. Това не е точно така, има и доста нормални сайтове, дискусии и потребители. Отдавна не бях влизал в "тъмната мрежа" понеже там рядко има неща, които да ме интересуват и да не мога да си ги намеря в "светлата" мрежа. Все пак заради статията за Silk Road отново реших да проверя как са нещата там.

Регистрирах се в един от много пазари налични в тъмната мрежа, макар и не точно в Silk Road. Както и очаквах - малко ...ъъъ...медикаменти, малко оръжия, малко откраднати профили в различни социални мрежи и ръководства как да се правим на хакери. Тоест, нищо особено интересно за мен :) За толкова малко не си струваше да пиша статия, затова реших да разкажа за една легенда свързвана с "тъмната" част на Интернет - така наречената Марианска мрежа.

Какво точно е Марианската мрежа е трудно да се каже. Най-вероятно въобще не съществува. Според някои това е най-тъмната и най-дълбоката част на Тъмната мрежа. Името идва от Марианската падина, която е най-дълбоката част на световния океан. По същия начин казват, че Марианската мрежа е най-дълбоката част на Интернет. Често за нагледно обяснение се дава следната картинка на айсберг:Най-горната част на айсберга е светлата мрежа, подводната част е тъмната мрежа, а най-долният издатък е Марианската мрежа.

Какво има в нея? Според някои, същото каквото и в дълбоката мрежа, но много по-брутално. Най-жестоките сцени на насилие, най-големите тайни. Според други там се пази свръх-свръх-свръх-секретна правителствена информация и там са най-тайните агенции, за които хората дори не са чували.

Кой влиза в тъмната мрежа? Най-добрите хакери. Или пък свръхсекретните агенти. Според една версия на легендата - никой жив човек никога не е достигал до Марианската мрежа. Как е възможно това? Нали някой трябва да я е направил. Според тази версия Марианската мрежа е възникнала сама, тя е един вид самоосъзнал се изкуствен интелект. Информацията в нея се е процедила от по-горните пластове на Интернет и дори се е само-комбинирала, за да даде отговори на най-великите въпроси измъчвали човечеството. Твърди се, че който успее да се добере до Марсианската мрежа, ще намери информация за това къде се е намирала Атлантида и още много други велики отговори.

Как се стига до Марианската мрежа? За достъп до Тъмната мрежа обикновено се използва Tor, а за да се достигне до Марианската мрежа е необходим квантов компютър. Такива обаче все още няма изобретени, те се срещат само в научната фантастика!

И така, мит или реалност е това? Мнозина вярват в съществуването на Марианската мрежа. На много места и в тъмния и в светлия Интернет намерих въпроса "Как да стигна до Марианската мрежа?". Обикновено другите потребители се бъзикат с тези наивници. Според някои "Марианската мрежа" е новият Бигфут и НЛО - в смисъл на неразрешима загадка, която вълнува хората. Преди са ходили в гората да търсят митични създания, сега се ровят в Интернет, за да намерят тази митична мрежа. Човечеството явно има нужда да съществуват обгърнати в мистика тайни.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Зловещата история "Pokemon Lost Silver"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)