24 юли 2016

Цивилизацията Сила

Кралство Сила (Silla) е съществувало между 57 г. пр. н.е. и 935 от н.е. и е една от най-дълго властвалите царски династии в света. Намирало се е на Корейския полуостров.

Според легендите Сила е основана от Bak Hyeokgeose (извинявам се, че не превеждам на български това име). Той се излюпил от мистериозно айце в гората и се оженил за царица родена от реброто на дракон.

През 2013 близо до някогашната столица на Сила археолозите са открили погребение от времето на кралството. Там била погребана жена наближаваща 30-те. Анализът на костите ѝ показал, че тя вероятно е била вегетарианка хранеща се основно с ориз, жито или картофи, имала и издължен череп. Нещо ми прави впечатление, ако наистина кралството е съществувало до 10 век, няма как тази жена да се е хранила с картофи, защото те са неизвестни извън Америка до 16-ти век.

Сила е оставила много културни исторически артефакти - сред откритите находки са кама от злато, излята от желязо фигура на Буда и бижута от нефрит. Днес те се пазят в музей в Южна Корея.

Източник

Царска корона:


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Неандерталска каменна маска?
Древните Шумер и Акад
Севтополис - минало и бъдеще

1 коментар:

  1. Анонимен25 юли, 2016 03:59

    Много добре, но може и да не е точно тъка. Може жената да не е от това време, а просто да са пътували и да се е случило нещо. В последствие е починала и са я погребали там без да знаят какво всъщност има и защо.

    ОтговорИзтриване