16 юли 2016

Ханако - японски еквивалент на Кървавата Мери

В Европа и Америка децата викат Кървавата Мери и Дама Пика, а в Япония призовават момиченцето Ханако. На Запад това го правят пред огледало, а в "Страната на изгряващото слънце"....пред училищната тоалетна.

Според най-популярната версия на тази градска легенда Ханако (Ханако-сан) е дух на момиченце, живяло по време на Втората световна война. Тя обитава училищните тоалетни и по точно третата тоалетна на третия етаж в училището.

За да я призовеш, трябва три пъти да почукаш на вратата на тази тоалетна и след това да попиташ "там ли си Ханако-сан?". Ако духът отговори от вътре, този който го призовава има избор в този момент - или да избяга или да отвори вратата. Ако избере второто, той ще види дух на малко момиченце обикновено облечено в червена рокля. Все още има шанс да избяга. Ако остане, има вариант духът сам да изчезне. В най-лошият случай, Ханако ще те грабне и завлече вътре в тоалетната, където ще те убие.

Има различни вариации на тази история. При някои Ханако е облечена в друг цвят, при други тя всъщност е добра и не убива никого.

В префектурата Ямагата пък се разказва, че в тоалетната всъщност те чака триглав гущер-чудовище, който е имитирал гласа на момичето. Той ще изяде призовалия го.

Децата в Япония често се предизвикват едно друго да извикат Ханако като преценка до колко са смели. Предполагам, че също така си правят и номера - някой предварително да се скрие в тоалетната и да изплашат призоваващия.

Предполага се, че легендата се е появила през 50-те години на ХХ век. Тогава Ханако е било популярно женско име.

Тази легенда е толкова популярна, че Ханако се появява в много анимета, филми и игри. Ето част от тях.

Филми:

Hanako (1995)

Hanako of the Toilet (2013)

Аниме:

Toire no Hanako-san

Игри:

Yo-Kai Watch 2


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Деца с черни очи покрити с кръв

4 коментара:

  1. Това ме накра да се сетя за една песен на The Cure. Казва се a forest. Странна песен! Не стига, че се пее за психично болен човек, който търси несъществуващо момиче в гората. Според мен има скрити послания. Name звучи като knife (нож). The same звучи като suicide (самоубийство). Again звучи като die (умри). Не е някакъв Детметъл. Дори не е рок! Не знам дали на мен ми се струва, дали акцента на певеца е по-особен или става дума за скрити послания. Чуйте песента и ако заподозрете нещо необичайно направете статия с песни със зловещи послания :) https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjJ5-OkhYXOAhXKuhQKHdxZBxYQyCkIIDAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dxik-y0xlpZ0&usg=AFQjCNEAwdmtAkZrbag6bgvR3aSo-2fuLA&sig2=tmcpJDoi2Gt9YIU-iHQKHg&bvm=bv.127521224,d.d24

    ОтговорИзтриване
  2. Да, тя е! Доста е зловеща ако се вслушаш в текста късно вечер на тъмно :D

    ОтговорИзтриване
  3. Банът на Olof е премахнат, можеш отново да пишеш в чата, стига да се държиш културно

    ОтговорИзтриване