10 юли 2016

Неразгадани изчезвания - Бенджамин Батурст

Бенджамин Батурст е бил 25-годишен амбициозен дипломатически пратеник. През 1809 е изпратен от Лондон във Виена с надеждата да подобри отношенията между Великобритания и Австрия. Скоро обаче френските войски на Наполеон напредват към австрийската столица и Батурст поема към дома си. На 25 ноември той и помощникът му отсядат в страноприемницата "Белият Лебед" в германския град Перлеберг. Не смятат да остават тук дълго, веднага щом сменят конете им, смятат да потеглят отново на път посред нощта.

Около 9 вечерта на Батурст му казват, че конете са готови. Той излиза от стаята си и вероятно тръгва към каляската. В този съвсем кратък интервал от време, английският дипломат изчезва. След два дни в една селска тоалетна е намерено палтото му. Интересно е, че бараката принадлежи на човек работещ в "Белия Лебед". Изглежда случаят е разрешен - дали този човек е убил и ограбил Батурст? Може би не, защото майката на заподозряния казва, че тя е намерила палтото край страноприемницата, когато е отишла при сина си и го е донесла вкъщи. Така то се озовало в тоалетната. Друг човек обаче твърди, че е видял самия Батурст да се скита край тоалетната.

Нещата стават още по-загадъчни, когато панталоните на англичанина са намерени в гората на цели 5 километра от Перлеберг. В един от джобовете е намерено недовършено писмо от Батурст до жена му, в което той описва страховете си, че няма да успее да се върне в Англия.

Появяват се слухове, че Бенджамин Батурст е отвлечен от френски войници, но французите отричат тези обвинения.

През 1862 под една къща в Перлеберг е открит заровен скелет. Тази къща е принадлежала на човек някога работел в "Белия лебед" (изглежда това е друг човек, а не този в чиято тоалетна е открито палтото). Не може да се установи със сигурност дали това са останките на Батурст и случаят остава неразрешен.

Източник


Ако тази история ви звучи познато, то може би сте от читателите, които следят и по-малкия блог "Мистерика Дейли". Тя, заедно с един друг случай, е описана тук:

Скорошно мистериозно изчезване и едно такова от миналото

Настоящата история бе последната от 10-подбрани случая на странни изчезвания. Поредицата обаче ще завърши след два дни с една статия за странните открития направени от един пенсиониран детектив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар