28 юли 2016

5 исторически опита да се забрани кафето

Някои твърдят, че кафето е най-популярната напитка в света. Приемаме го едва ли не за даденост, но историята знае няколко опита то да бъде забранено.

Мека.

Забранено е в свещения мюсюлмански град през 1511. Тогавашният местен властник мислил, че то стимулира радикалното мислене и шляенето. Опасявал се, че то може да обедини противниците му.

Италия.

През 16 век църквата забранява кафето като дело на Сатаната. Това не пречи обаче на папа Климент VIII да го опита. Кафето толкова му харесва, че дори предлага да го благослови. След това изявление на папата кафето масово се разпространява из Европа.

Константинопол.

Кафето е забранено в мегаполиса едва след като той попада под османска власт. През 1623 нововъзкачилия се на трона султан Мурад IV забранява неговото пиене и дори определя какви ще са наказанията. При първо провинение - бой, при повторно - удавяне в Босфора.

Швеция.

Кафето е забранено през 1746 както и всякакви пособия за неговото пиене - полицаите са конфискували дори чашките и чинийките. Крал Густав III го е мислил за отровно. Наредил осъдените убийци да пият кафе и докторите да броят колко изпити чаши ще са необходими за да умрат. Това естествено е било добре за осъдените и страшно скучно за докторите.

Прусия

През 1777 Фредерик Велики издава манифест, че бирата е по-велика от кафето. Забранено е, защото отвличала германците от пиенето на бира.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Вярвания за храни и напитки - грах
Вярвания за храни и напитки - репички
Вярвания за храни и напитки - краставица

2 коментара:

  1. Отговори
    1. WTF? Мислех, че коментарите са забранени. Но май само ние двамата може да коментираме :Д

      Изтриване