25 юни 2016

Неразгадани изчезвания - Франк Ленц

Има една дузина хора, изчезнали докато са били на околосветско пътешествие. Един от тях е Франк Ленц от Пенсилвания. На 25 години той решава, че ще обиколи света с велосипед, едно пътешествие, което предполага, че ще му отнеме 2 години.

Ленц започва своята авантюра на 25 май 1892 г. в Питсбърг, САЩ. През следващите няколко месеца мъжът ще върти педали из Северна Америка преди да отплава с кораб за Азия. През май 1894 Ленц преминава през Тeбриз, Иран. Следващата му точка е на 450 километра - град Ерзурум в Турция. Франк Ленц обаче никога не се появява там и след няколко месеца семейството и приятелите му започват да го издирват.

Ленц пътува през Турция по същото време в което в тази страна се извършва геноцид срещу арменците. Десетки хиляди са избити и някои предполагат, че Ленц е станал случайна жертва в клането.

Друг велосипедист, Уилям Саклебен тръгва по стъпките на Ленц и намира допълнителна информация. Изглежда Франк е минал през малко кюрдско село в Турция и е обидил местния старейшина. Това разгневило последния и вероятно той е наел бандити, които да очистят Ленц. Няколко човека дори са арестувани.

В крайна сметка нищо не се потвърждава с пълна сигурност, тялото на Франк Ленц никога не е намерено. Все пак Турция се съгласява да изплати компенсации на роднините му.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар