21 юни 2016

Неразгадани изчезвания - Джон Рийд

Започвам поредната поредица от статии, този път посветена на 10 неразрешени изчезвания на хора. Някои са загадъчни, някои не толкова. Въпреки това ще ги публикувам всичките. В крайна сметка, след като не се е разбрало какво точно се е случило, как можем да сме сигурни, че причината не е нещо по-странно отколкото дори можем да си представим?

През 1980, 28-годишният Джон Рийд напуска дома си в Туйн Ситис, Калифорния, САЩ и заминава за Бразилия с надеждата да намери изгубеният град Акатор. Младежът е прочел за това загадъчно място в книга наречена "Хрониките на Акатор", чийто автор е Карл Бругер. Според Бругер това е град на древна подземна цивилизация, която е останала неразкрита в амазонската джунгла в продължение на хиляди години. Той освен това твърди, че е разбрал за Акатор от бразилски туристически водач на име Татунка Нара, който твърди, че преди е бил вожд на съвременно индианско племе, което преди 3000 години е управлявало тайнствения град.

Джон Рийд изрирва Татунка Нара, който живее в село Барселос и си изкарва прехраната като води туристи в джунглата в търсене на Акатор.

Нара и Рийд:


Рийд оставя билета си за връщане в хотелската си стая в Манаус и тръгва с Татунка Нара на пътешествие в джунглата. Никога не се завъща. Разпитван от полицията Нара твърди, че американецът побягва и се скрива в джунглата, защото не е искал да се връща в Барселос. Властите обаче провеждат разследване и установяват някои интересни неща. "Татунка Нара" въобще не е бивш индиански вожд, ами е германец на име Гюнтер Хаук. Освен това Рийд не е първият човек, който изчезва при експедиция водена от Татунка / Гюнтер. Швейцарец на име Херберт Ванер и шведка на име Кристин Хойзер също никога не се завръщат. От тримата изчезнали единствено след време е намерена кост - част от челюстта на Ванер.

През 1984 се случва още нещо странно. Карл Бругер, авторът на книгата, заради която Джон Рийд тръгва за Бразилия, е застрелян в Рио Де Женейро. Съмненията отново падат върху Гюнтер Хаук. Никога обаче не са събрани достатъчно доказателства за да бъде осъден този самозван вожд.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар