19 юни 2016

Вампирите и пиенето на кръв в древността

Съвременният образ на вампирите се е появил сравнително скоро. Но още в древни времена е имало същества и дори божества, които са ги наподобявали до известна степен.

Също така днес пиенето на кръв се свързва основно със сатанистки ритуали и евтини филми на ужасите, но в миналото това е била доста често срещана практика.

Според историческите книги първото създание пиещо кръв е Лилит, описвана и като първият демон или женски дух съчетал най-лошите качества на света.

Картината "Лилит" на Джон Колиър (1892):


В древен Египет Озирис и брат му Сет също се свързват с пиенето на кръв. Те били изоставени от родителите си и отгледани от друго семейство, което се занимавало с тъмни сили. Когато пораснал Озирис имал много от силите, които днес се приписват на съвременните вампири.

Освен това даровете, които египтяните са правели на тези богове, се се състояли основно от плът и кръв. Дори се твърди, че са включвали и трупове. Всичко това обаче до голяма степен е в зоната на догадките, защото историците не са изяснили напълно всички древни египетски практики.

В персийският фолклор пък са съществували естриите, които на даден етап се появяват и в еврейските легенди. Това са женски демони способни да сменят формата си. Обикновено имат вид на красиви девойки, които прилъгват мъжете и пият кръвта им. Ако една естрия бъде наранена, тя може да се излекува, само ако нападателят ѝ и предложи хляб и сол.

Стигаме и до древна Гърция и богинята Хеката. Тя е свързвана с магическото изкуство, некромантията и дори призраците. Някои историци смятат, че в храмовете посветени на Хеката се е пиело кръв. По някое време в антична Гърция се забраняват аутопсиите и пиенето на кръв, но е вероятно това да е продължило като тайна практика в храмовете на богинята. Кръвта идвала от животни.

В гръцката митология също така имаме Емпуза, която е демон и дъщеря на Хеката. Тя и Мормо (слуга на Хеката, за него е писал Аристофан) са описвани като пиещи кръв. В митологията на гърците има поне още двама персонажа, които могат да се приемат за прото-вампири.

Възможно е древните гръцки ритуали свързани с пиене на кръв в последствие да се отразени във фолклора на другите балкански народи и така да се е зародил съвременния вампирски образ.

В източна и южна Азия също има богове-кръвопийци и подобни ритуали. Най-известното такова божество е индийската богиня Кали, която се свързва с времето, промяната и унищожението.

Индианските племена в Америките също са имали подобни практики и легенди.

С разпространението на християнството, практиката да се пие кръв започва да се свързва с дявола, а всички древни божества изискващи това, придобиват изцяло демоничен образ. Все пак древните ритуали не са напълно отречени, както много пъти се случва, християнската религия ги вплита отчасти в себе си, за да улесни прехода на масите от езичеството. Не случайно един от най-популярните християнски обреди включва символичното "пиене" на христовата кръв.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар