18 юни 2016

Историята на летящото килимче

Летящите килимчета са вълшебни предмети присъстващи в редица ориенталски легенди. Най-често се свързват с приказките от "Хиляда и една нощ", но противно на популярното мнение, в оригиналните версии на историите не присъстват летящи килимчета. В най-старият открит ръкопис (съдържащ само 282 приказки) не се споменава нищо за такива магически пособия.

В оригиналната версия на "Аладин и вълшебната лампа" не се споменава нищо за летящо килимче. Вместо това принцесата е отнесена докато е върху леглото си, което е носено във въздуха от джина от лампата. За появата на летящо килимче в тази приказка до голяма степен отговорност има Уолт Дисни и най-вече филма "Аладин" (1992).

Древен ръкопис на "Хиляда и една нощ":


И макар точно в тази колекция от приказки да няма летящи килимчета, то те присъстват в други стари легенди. Една от най-старите такива истории е свързана с цар Соломон. Тази легенда за първи път е записана през 13 век от еврейски книжовник на име Исаак Бен Шерира. Твърди се, че е ползвал дори по-стари източници.

В историята записана от Шерира се разказва как някога в двора на Савската царица имало надарен алхимик, който успял да накара една рогозка да левитира над пода. След години на упорит труд той успял да усъвършенства магията (технологията?) и да накара цял един килим да полети във въздуха. Зарадвана от това, Савската царица решила да подари килима на цар Соломон. Килимчето било изтъкано от зелена коприна с втъкани злато, сребро и скъпоценни камъни.

Когато подаръкът пристигнал в Йерусалим, цар Соломон бил толкова зает със строежа на Соломоновия храм, че не му обърнал внимание. Изглежда решил, че е обикновен килим, макар и покрит с диаманти, и затова го предоставил на един от подчинените си. Когато Савската царица разбрала за това, тя много се разочаровала и изгубила интерес към магическите килими. Алхимикът загубил работата си и няколко години се скитал по света преди да се установи някъде в Месопотамия. Той вече не можел да прави летящи килимчета, защото за тях трябвали много средства, а нямало кой да го покровителства. Когато умрял, с него си отишла и тайната как се правят магически летящи килими.

Тази история има и друга версия. В нея килимчето е дадено на Соломон лично от Бог. То можело да носи 40 000 човека. Цар Соломон, противно на мъдростта, която му се приписва в други притчи, се възгордял от това, че има такова килимче. Затова Бог го наказал, той разлюлял килимчето, докато то летяло и 40 000 соломонови войни паднала на земята и загинали.

Летящите килимчета се появяват и в някои исторически разкази. Фраат II е бил владетел на Партия от династията на Арсакидите. През 130 г. пр. н.е. бил във война с Антиох VII Сидет, владетел на Селевкидите. Разказва се, че лично Фраат е полетял на килимче и унищожил вражеската армия като я обстрелвал отгоре с огън и светкавици.

Твърди се, че в 3 век от н.е. живял друг владетел, който също имал летящо килимче. Това бил Шапур I от Персия. С това магическо средство една нощ Шапур проникнал в лагера на римляните и отвлякъл император Валериан.

На какви ли истински събития се базират тези легенди? Нима някой в древността е притежавал машини способни да летят?

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
15 гръцки митологични създания (видео)

Няма коментари:

Публикуване на коментар