15 юни 2016

Парчето масло на Кришна

"Парчето масло на Кришна" е скален къс, който се намира в град Махабалипурам в южния индийски щат Тамил Наду. Този камък сякаш отрича физичните закони и е неподвластен на гравитацията. Той стои наклонен върху друга скала, но упорито не иска да пада. Именно затова се е превърнал в местна туристическа атракция.

Някога тази скала се е казвала "Ваан Ираи Кал", което може да се преведе като "камъкът на небесният бог". Според една легенда, той е поставен там от боговете, които са искали да демонстрират своята мощ. В по-нови времена някои твърдят, че не боговете, а извънземни са отговорни за неговата поява.

А че някой го е поставил там е почти сигурно. Природните стихии трудно биха оформили такава комбинация. Ерозията би "изяла" равномерно и двете скали.

Най-популярната легенда е свързана с бог Кришна и именно от там идва съвременното име на скалата. Като дете Кришна много обичал масло и често го крадял от съдовете на майка си. Скалата е парче масло изпусната от малкия бог.


Скалата тежи около 250 тона, височината ѝ е 6 метра, а диаметърът около 5 метра. Наклонът, върху който стои, е 45-градусов. Повърхността, чрез която e в допир с долната скала, е съвсем малка.


Поне два опита са правени скалата да бъде преместена. През седми век местен владетел искал да я предпази от посегателства на каменоделци и затова се опитал да я премести на друго място. Опитът не се увенчал с успех.

През 1908 английският губернатор на провинцията също се опитал да я свали от хълма, защото се опасявал, че може да се търколи и да разруши къщи в града. Седем слонове дърпали скалата, но тя дори не се помръднала.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар