14 юни 2016

Какаото като дрога

Сигурно знаете, че от какаото се прави шоколадът, освен това топло мляко с какао е една обичана от много хора напитка. Ето обаче, че някои са му намерили и друго приложение - твърдят, че съвсем легално може да замести ефекта на много забранени наркотици.

Нова мода се шири в нощните клубове из Европа. Младежите се "друсат" с какаов прах. Дали има нещо вярно в това? Нека се върнем назад в историята. Макар днес от какаото да се правят основно сладки изделия, първите хора, които са го консумирали - маите и ацтеките, съвсем не са го ползвали по този начин. Те са го поемали при церемонии без захар, понякога с люти чушки. Освен това е какаото е било забранено за децата и жените - може би заради наркотичните му въздействия. Шаманите са го използвали, за да изпадат в транс.


Действително научните изследвания потвърждават, че в какаото се съдържат известни количества ендорфини, отключващи центровете на удоволствието в мозъка и антиоксиданти, които увеличават притока на кръв в мозъка и мускулите, както и други вещества с определено действие. Експертите обаче твърдят, че количествата не са достатъчни, за да предизвикат наркотични въздействия. Всички рейвъри и останалите, които се "друсат" с какао по клубовете, всъщност стават "дрогирани" заради плацебо ефекта.

Това научно твърдение не пречи всеки месец в берлинския клуб "Alchemy & Eros" да се организират какаови партита при които хората поемат какаото на прах, като течност или като хапчета. Те обаче никога не "ядат" какаото! Яденето на какао (шоколад) е за простолюдието!

Някои, като един белгийски дизайнер, са отишли толкова далеч, че са изобретили специално устройство, което изстрелва какаов прах директно в носа на човека. Вече има продадени 25 000 бройки (на цена от 45 евро). Не съм сигурен обаче дали всички, които са си купили тази джаджа, я ползват за кафявия какаов прах. Може би я прилагат с традиционния бял прах ;)

Източник
Хм, а аз се чудех защо толкова много хора обичат шоколада, явно има пристрастяващо въздействие като всеки наркотик :)

Още малко допълнителна информация за какаото взета от Уикипедия.

Маите приготвяли питието от вода, какао, царевица, ванилия и смлени чили чушки.

При ацтеките какаовите зърна били ползвани не само за обреди, а и за платежно средство. Когато испанците превзели Мексико през 1519 и подчинили ацтеките, те открили в съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, 25 хиляди зърна какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.

Какаовото дърво е вечнозелено, високо до 8 м. Среща се диворастящо в Централна и Южна Америка. Култивира се главно в Америка и Африка.

Благодарение на теостеролите, които се съдържат в какаото на прах и които в организма могат да се превърнат във витамин О, то е полезна храна за деца и болни. В него се намира голямо количество калциев оксалат, който дразни паренхима на бъбреците; не трябва да се употребява при бъбречни заболявания.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Вярвания за храни и напитки - сол
Вярвания за храни и напитки - мляко
Вярвания за храни и напитки - масло

Няма коментари:

Публикуване на коментар