05 юни 2016

Мравка-еднорог на 99 милиона години

В Мианмар е намерено парче кехлибар на 99 милиона години, в което е запазена странна мравка. Тя има някакъв странен израстък в горната част на главата си. Според учените цитирани в изданието "Current Biology" това е нещо уникално за мравките, друг такъв вид, древен или настоящ, не е откриван. Освен това този вид има и силно удължени и извити нагоре челюсти.

"Рогчето" е покрито с тънки власинки, което предполага, че то е служело за улавяне на плячка. Вероятно щом жертвата докосне власинките, челюстите са я хващали. Предполага се, че мравката е ловувала само големи насекоми, малките лесно са можели да се измъкнат от тази гигантска челюст.

Източник


И друг път се е случвало, като пиша за мравки, да стане някакво необичайно съвпадение. Едно такова съм описал в тази статия:

В момента една империя владее части от три континента и тя не е човешка

Този път не ме полази мравка (със или без рог), но пак имаше съвпадение. В същия ден в който прочетох горната новина, случайно, без да съм търсил, открих този сайт:

AntWiki

Това е енциклопедия подобна на Уикипедия, но посветена само на мравките. Не знам как досега не съм попадал на нея, това е много ценен ресурс за всички любители на тези насекоми. Веднага се възползвах от тази AntWiki и сравних информацията за Мианмар и България.

В Мианмар има 54 рода мравки, като 2 са ендемични (срещат се само там). Видовете са общо 160 (32 ендемични).

В България имаме поне към този момент само 38 рода, но видовете мравки са цели 163. Само един вид мравки се срещат само у нас.

И друг въпрос ме занимава. Мравките са малки животни и често пъти трудно се откриват. Дали "мравката-еднорог" наистина е изчезнала преди 99 милиона години или и днес продължава да съществува някъде в горите и джунглите...



Няма коментари:

Публикуване на коментар