02 юни 2016

Почва на 200 000 години намерена в сибирска "врата към Ада"

Кратерът Батайка се намира в Якутия, Русия и много от местните хора се страхуват да го доближат заради легендата свързана с него. Смята се, че мястото е врата към долния свят, а някои местните жители дори твърдят, че са чували бумтене от дълбините му.

Интересното е, че тази легенда не идва от дълбока древност, когато местните племена са живели откъснати от цивилизацията в съзвучие с природата и под напева на шаманите. Просто Батайка не е съществувал в дълбока древност. Пропадането се появява доста скоро - през 60-те години на ХХ век и е причинено от човека. Това е времето на усилен индустриален бум в СССР. В тайгата никнат индустриални обекти. Село Батагай не е изключение. Властите започват изсичане на много дървета, за да свържат селото чрез път с нов индустриален обект в близост. Това обаче води до ерозия на почвата и постепенно обширна зона от местността поддава. Процесът се ускорява и от глобалното затопляне, което размразява замръзналата тайга. Така се образува съвременния кратер, на места дълбок до 100 метра. Дори и днес пропадането не е спряло, всяка година кратерът се разширява с около 15 метра. Няколко десетилетия са достатъчни той да почне да се свързва с легендата за подземното царство.

Горната история говори много за психологията на хората, но не е единственото интересно нещо свързано с кратера. Скорошно научно проучване е установило, че най-долните пластове, които са се разкрили, са на цели 200 000 години (досега се е смятало, че са "само" на 120 000 г.) Изследването им ще позволи да се разбере повече за това каква е била Земята по онова далечно време. А може би ще намерят вкаменелости и дори още по-интересни неща...

ИзточникНяма коментари:

Публикуване на коментар