28 май 2016

Вярвания за храни и напитки - краставица

Учудващо, но краставицата се появява често във фолклора на различните народи, като в много от случаите е свързана с плодовитостта. Явно това последното се дължи на формата ѝ.

Една ранна будистка легенда разказва за владетел на име Сагара, която жена на име Сумати имала 60 000 деца. И за да е още по-шантава историята, първото ѝ дете било краставица на име Икшваку. Някак си, Икшваку също се сдобил със син, който се изкачил в небесата използвайки собственото си стъбло.

В древен Рим жените, които искали да забременеят носели краставица около кръста си.

Интересно, но на Британските острови, билкарите смятали краставицата за лошо растение. Вярвало се, че тя е твърде студена за човешките стомаси и заради това можела да причини болест и дори смърт. През 1766 английският писател Ландон Картър писал критично за своята дъщеря - "тя се държа безотговорно цяло лято, ядеше неумерено и късно през нощта краставици и всякакви други боклуци".

В Пенсилвания пък някога са живели германски преселници, които имали странно поверие. Те мислили, че краставиците е най-добре да се засяват през деня от гол мъж в разцвета на силите си. Освен това вярвали....как да го кажа по-завоалирано...че колкото му е "по-голяма краставицата", толкова по-голяма ще е реколтата

В Япония пък демона известен като Капа можел да бъде удовлетворен само от вкуса на човешка кръв или на краставица.

Следва една легенда от остров Ява. Някога живяла бездетна двойка, която всеки ден се молила за дете. Веднъж ги чул един зъл великан. Той им дал магическо семе от краставица и им казал, че от него ще поникне бебе-момиче. В замяна гигантът поискал, когато тя стане на 17, той да дойде и да я изяде. Мъжът и жената се съгласили, взели семето и от него наистина се появило чудно хубаво момиче. Когато девойката станала на 17, злият гигант наистина дошъл и поискал да я изяде. Родителите ѝ обаче ѝ дали магическа торба със подправки и ѝ казали да бяга. Момичето хукнало и започнало да ръси каквото има в торбата. Солта станала на море, което забавило гиганта. Чилито станало на бодливи храсти, които също пречили известно време на великана. Семената от краставица поникнали бързо и злодеят се спрял, за да се наяде. Накрая смлените скариди станали на подвижни пясъци, които погълнали великана. Момичето се върнало при родителите си.


Аз пък винаги съм се чудил друго - как три съвсем различни растения, появили се в съвсем различни части на света, са си паснали така добре. Става въпрос за краставиците, доматите и гроздето. Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години. Родина на домата са Централна и Южна Америка. Отглеждането на културно грозде започва преди около 6000 - 8000 години в Близкия изток.

Може би се чудите - кой по-дяволите яде краставици с домати и грозде ;) Всъщност много хора ги консумират заедно - шопска салата с гроздова ракия :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар