26 май 2016

Вярвания за храни и напитки - репички

Вярвате или не, репичките били много почитани от античните гърци. Римският автор Плиний описва как те правели дарове на бог Аполон в Делфи от украсени / изобразени от злато репички.

Репичките са били важни и за индуисткия бог Ганеша, който често е изобразяван да държи този зеленчук в една от левите си ръце. Неговите последователи били окуражавани да отглеждат много репички, за да има какво да даряват.

В Япония всяка година се прави ритуал при който сдвоена репичка се дава като дар на бог Дайкоку-сама. Легендата е следната. Някога Дайкоку-сама преял с толкова много оризови питки, че можело да умре. Майка му му казала да изяде репичка, за да се оправи. Той намерил едно момиче слугинче, което миело репички в реката. Поискал една, но тя нямало как да му даде, защото нейният господар вече ги бил преброил. За щастие обаче тя видяла, че една от репичките е двойна - два слепени корена. Отчупила единия и го дала на Дайкоку-сама.

В Русия има необичайна легенда / история свързана с репичките. Веднъж град Новгород предложил като дар една репичка на цар Иван Грозни. Магически репичката се превърнала в конска глава, а по онова време конското било забранено за ядене от християните. Царят отказал подаръка, а жителите на Новгород казали - "значи е грях да се яде конска глава, но да се унищожават хората е свещено". След това те благословили репичката и тя си възвърнала първоначалния вид.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар