24 май 2016

Вярвания за храни и напитки - грах

Колкото и странно да звучи, грахът има важна роля в легендите на различни индо-европейски народи. Историкът Уолтър Кели дори вярва, че той се свързва с "небесния огън".

В един норвежки мит се разказва как първоначално грахът бил изпратен на Земята като наказание от бог Тор. Това растение е трябвало да замърси кладенците и другите водни източници, но някои от грахчетата паднали на земята, където поникнали. За да избегнат нов божествен гняв, норвежците имат традиция да ядат грах в четвъртък (денят на Тор).

В германските легенди пък се разказва за раса от джуджета наречени Звергс (Zwergs). Те са тези, които изковали чука на Тор, но освен това много обичали грах. През нощта те ставали невидими и крадяли грах от фермерите.

Във Великобритания грахова шушулка с точно девет зърна се свързва с любовта. В Съфолк, ако неомъжено момиче, помагащо в кухнята намери такава шушулка, първият момък, който влезе, ще стане неин годеник. В Кумбрия, ако между двама млади годеници има неразбирателство, местните младежи ще ги сдобрят като ги търкат със стебла от грах.


Източник

1 коментар:

  1. Анонимен25 май, 2016 10:26

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване