20 май 2016

Вярвания за храни и напитки - зеле

Според древните гърци зелето има странен произход. Някога един тракийски владетел на име Ликург ядосал бог Дионисий с това, че унищожавал свещените лозови насаждения. Затова Дионисий го приковал към едни лози. Ликург плачел за загубената си свобода, а сълзите му се превръщали в зелки. Тази легенда довела до това, че гърците често ядели зеле след като са препили, вярвали, че зелето и лозите (от които се прави вино и ракия) са врагове. Не знам дали това е свързано с днешната практика в България да се пие така наречената зелева чорба (зелев сок) при махмурлук, знам обаче, че наистина помага.

Йонийските гърци пък вярвали, че зелето е свещено растение и затова го включвали в обетите си. Това ме накара да си представя смешна картинка - някой положил ръка над зелка казва "заклевам се в това зеле, че ...".

В по-късна Европа се е вярвало, че зелето се използва от вещиците, за да летят. Една ирландска легенда разказва за градинар, който постоянно бил уморен. Това било защото бил омаян от една фея всяка нощ да лети върху зелево растение.

В Германия се разказва друга история - за един гладен човек, който решил да открадне зелките на съседа си на Коледа. Докато си пълнел кошницата, минал младенеца Исус, който пратил крадеца на Луната, заедно с откраднатите зелки. И досега е там.

Източник

Накрая една интересна рецепта:

Пълнена зелка с пилешко месо, картофи и тиквички

2 коментара:

  1. Анонимен20 май, 2016 17:00

    Край, в мистерика вече има и рецепти :0

    ОтговорИзтриване
  2. супер интересна статия, благодаря :)
    особено ако имаш познат алкохолик, какъвто е случая с половин България :)

    ОтговорИзтриване