18 май 2016

Вярвания за храни и напитки - риба-тон

Днес в Европа и САЩ едва ли има нещо по-обикновено и невдъхновяващо от консерва с риба тон. Не така обаче стоят нещата за други народи свързани с морето. В Малдивите тази риба е на особена почит. Разказва се, че пръв я открил легендарният пътешественик Боду Ниями Такуруфану (Bodu Niyami Takurufanu).

При едно свое плаване корабът на Боду след 83 дълги дни стигнал до голямо черно коралово дърво на края на света. Внезапно ги връхлетели силни вълни и вятър. Имало опасност бурята да запрати кораба отвъд ръба на света, затова хората привързали плавателния съд към един от клоните на дървото. Виждайки страхът на екипажа, Боду се съгласил да отплават обратно, веднъж утихнат ли природните стихии.

На другата сутрин хората видели, че морето е утихнало, а наоколо плува огромна непозната риба. Боду надраскал изображението на рибата върху парче пергамент и прошепнал магически думи за да хване душата ѝ. Прибрал пергамента в бамбуков ствол. Пътувайки към вкъщи, корабът бил следван от пасаж непознати риби. Те дори скачали на палубата от време на време.

Скоро обаче пред мореплавателите се изпречили две големи скали. Боду разпознал, че това са щипките на кралицата-рак на морето. Тя била привлечена от пасажа риби. Боду извадил пергамента от бамбука и хвърлил скицата на рибата в морето. Пасажът заплувал към дълбините, а огромният рак го последвал.

Боду се прибрал на острова с празни ръце (поне така си мислил) и хвърлил празното бамбуково стебло в морето. То обаче привлякло рибите тон, които и до днес живеят около Малдивите и са предпочитана храна за местните хора.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар