17 май 2016

Индиански легенди за бели гиганти

При много индиански племена е имало легенди за бели гиганти още преди появата на европейците. На какво ли се дължи това?

Чокто

През 1899 Хорацио Бардуел Кушман написва книгата "History of the Choctaw, Chickasaw, and Natchez Indians". В нея се споменава за една легенда на племето Чокто, според която в земите на днешно Тенеси са живели високи бели хора наречени Нахуло, които били и канибали. Предците на индианците се сражавали с тях. Кушман обяснява, че по негово време с думата "нахуло" индианците наричат всички европейци, но някога тя се е отнасяла само за въпросните бели гиганти.

Команчи

През 1857 са записани разказите на един от вождовете на команчите.

"Много луни назад, живееше раса от бели хора, 10 стъпки висока и много по-богата и силна от бледоликите, които живеят сега. Те живели по цялата територия - от изгрева на слънцето до залеза му. Техните крепости издигнати върху върховете на планините, са защитавали техните оживени градове в равнините.

Те превъзхождали всяка друга нация съществува преди или след това, били сръчни, смели и войнствени. Властвали със силна ръка над земята, която били отнели от древните ѝ притежатели. В сравнение с тях днешните бледолики са като джуджета - и в изкуството и в оръжията им."

Индианският вожд завършил разказа си с това, че тези бели гиганти се възгордели и забравили какво значи милост. Великият дух ги изличил от лицето на земята и единствената следа от тях са могилите разпръснати тук там из равнината.

Навахо

Това племе също има легенда са бели гиганти, които имали минни технологии и доминирали запада. Били подчинили по-слабите племена и имали крепости из Америките. Те или били унищожени или се "върнали на небето".

Манта

През 1553 Педро де Леон записва легендите на това племе. Някога бели великани акостирали на брега на днешно Перу. Те пристигнали на лодки направени от тръстика и големи колкото кораби. Боговете изличили тези гиганти заради покварата им.

Паюти

В устните предания на това племе се говори за гиганти-канибали с червени коси, които живеели край пещерата в Невада, която днес е известна като Лавлок (на снимката). Интересното е, че във въпросната пещера действително са откривани човешки кости и поне няколко от тях били нагризани. Освен това са откривани и червени кичури, но това не е гаранция, че някога там са живели червенокоси хора. С времето черната коса може да почервенее.

Днес има една местна легенда, че през 1912 миньори открили странен артефакт. Дошли учени и го прибрали, а историята била потулена.


Източник

Е, от къде да се взели тези легенди? Едва ли всичко е било фантазии на индианци напушени с лулата на мира.

Сещам се за няколко обяснения. Може никое да не е вярно или истината да е комбинация от тях. Дали европейци са пътували до Америка преди Колумб? Дали тези легенди са спомен за викингите? В една от легендите се казва, че белите гиганти "са се върнали на небето". Дали не са били извънземни?

А може просто в някои индиански племена да са били разпространени определени заболявания като гигантизъм и албинизъм (липса на пигментация). В очите на другите индианци, те са изглеждали странно.

Последен вариант за който се сещам е много от легендите да са се появили след появата на европейските колонизатори и всъщност да се отнасят за тях. За първите истории в статията се казва, че са записани през 19 век. Дали тези митове не разказват за срещите на индианците с първите европейци през 16-17 век?

2 коментара:

 1. Чудесна статия, макар и не по моята част. Браво!

  ОтговорИзтриване
 2. Историята ми напомня за легендата за гигантите, които са описани в Стария завет (поколение появило се от сношението между жени и ангели). Малко по-късно заради тях Бог праща потопа. Църквата тълкува, че потопът е пратен заради разврата, но двата абзаца са един след друг и според някои Бог унищожава тези гиганти (подобно на едната легенда от статията, където те са или унищожени или върнати на небето)

  1. Когато човеците взеха да се умножават на земята и им се родиха дъщери,
  2. тогава синовете Божии видяха, че дъщерите човешки са хубави и взимаха си от тях за жени, кой каквато си избереше.
  3. И рече Господ (Бог): няма Моят Дух да бъде вечно занемарван от (тия) човеци, защото са плът; нека дните им бъдат сто и двайсет години.
  4. В онова време имаше на земята исполини, особено пък откак синовете Божии почнаха да влизат при дъщерите човешки, и тия почнаха да им раждат: това са силните, от старо време славни човеци.
  5. И видя Господ (Бог), че развратът между човеците на земята е голям, и че всичките им сърдечни мисли и помисли бяха зло във всяко време;
  6. и разкая се Господ, задето беше създал човека на земята, и се огорчи в сърцето Си.
  7. И рече Господ: ще изтребя от лицето на земята човеците, които сътворих; от човек до скот, гадове и птици небесни ще изтребя, защото се разкаях, задето ги създадох.

  ОтговорИзтриване