16 май 2016

Вярвания за храни и напитки - хляб

Исторически хлябът е играл екстремно важна роля в западна Евразия. Той е важна част от християнските и юдейските традиции. Християните го наричат „плътта Христова“. Когато евреите се скитали в пустинята, те били хранени с манна, хляб от небесата.

В Америка и Великобритания е имало поверие, че хлябът може да лекува редица болежки - от навяхвания през отоци до зачервено гърло. Това много прилича на вярванията свързани с картофа.

Източник

Допълнителна информация от Уикипедия:

Хлябът е тестено изделие, приготвено минимум от две съставки – брашно и вода, приготвено посредством изпичане или обработка с пара. Брашното, което се използва за приготвянето на хляб, се добива от различни зърнено-житни култури (обикновено пшеничено, ечемичено, овесено, царевично или ръжено). Хлябът може да се приготвя в различни форми и с добавка на различни съставки, пълнеж и добавки. Това създава допълнително разнообразие на видовете и използваните имена в различните части на света (над 500 вида хляб). Хлябът може да е от бял до черен, обикновен или формован и да съдържа добавки като домати, маслини, зърна от слънчоглед, тиква, пшеница, сусам, лен и други, както и масло, мляко, яйца и т.н.

В България той е символ на гостоприемство и по традиция официални гости се посрещат с хляб и сол, или с хляб и мед.

Думата хляб по всяка вероятност произлиза от праславянска дума *xlěbъ, заимствана от протогермански език (вероятно готски) *xlaiƀaz.

Приготвянето на хляб е едно от най-старите занимания, а самият хляб – един от най-старите продукти в човешката история. Първите сведения са от късната неолитна епоха. Първите хлебни изделия са най-вероятно под формата на изпечена зърнена каша, приготвена от едросмляно зърно и вода. Вероятно те са приличали на съвременната мексиканска тортиля (на испански – tortilla), индианските царевични питки, шотландските овесени питки или индийската инджера.


Няма коментари:

Публикуване на коментар