14 май 2016

Вярвания за храни и напитки - мляко

Във фолклора на Ирландия има една велика крава наречена Glas Ghaibhleann, която скитала из страната и давала мляко със 100 процента масленост на всеки, който дойдел при нея. Много градове са кръстени на нея и се смята, че тя представлява самата Ирландия. Според легендата тя принадлежала на краля на моретата, на господаря на подземното царство или била дегизираната богиня Бо Финд.

Историята продължава с това, че много зли хора се опитвали да откраднат млякото, а то било напълно безплатно. Някой се опитал да издои кравата в бездънна яма (и да има всичкото мляко за себе си). Затова огорчената крава просто изчезнала.

И в други части на Великобритания има подобни легенди. В Уелс кравата даваща безплатно мляко изчезнала след като група лакоми хора се опитали да я нарежат на пържоли.

Някои свързват горните легенди с индийската история за "облачните крави", които карат от небето да вали мляко. Не случайно кравата е свещено животно в Индия. Ако има връзка между историите, е интересно как индийската легенда е стигнала чак до британските острови. Има и друга прилика - и в индийския мит кравата изчезва след като някой зъл персонаж, се опитва да и навреди. В Индия това не са лакоми хора, а демонът Вритра.

Източник


Малко сведения за млякото от Уикипедия.

Счита се, че млякото, добито от домашни животни, служи за храна на хората от около 5000 г. пр.н.е. Предполага се, че след опитомяването на говедото дълго време то се е използвало само за месо. Едва на по-късен етап млякото и млечните продукти са се появили на човешката трапеза. Така са се добивали продукти с ценна хранителна стойност във всяка част на годината, повишила се е ефективността на употребяваните пасища. Млечни продукти са открити в керамични съдове от Каменната ера в Турция. Това говори, че в този район млякото се е консумирало от хората още към 6500 г. пр.н.е. - повече от 1000 години преди това да се утвърди сред останалата част от човечеството.

Днес се забелязва обратната тенденция, хора да се отказват от консумация на мляко. В това няма нищо лошо, щом е личен избор. Някои от причините за това са следните:

Етически съображения. Промишленият добив на мляко е свързан с експлоатация на животните които са превърнати в „машини за производство на мляко и месо“. Хората прекъсват естествената връзка на животните с природата като експлоатират максимално както кравите, така и телетата и така скъсяват значително естествената продължителност на живота им.

Екологични съображения. Фермите нанасят значителен ущърб на околната среда с отделените урина, изпражнения, газове отделяни от животните. Ежегодно се унищожават тропически гори с цел освобождаване на място за пасища.

Здравословни съображения. Млякото е сред факторите от челната петица, които причиняват диабет.

Индивидуална непоносимост. Много хора по рождение притежават непоносимост към мляко. Това се дължи на невъзможността организма им да ситнезира ензим, който да разгражда млечната захар. Много хора придобиват такава непоносимаст и с напредване на възрастта.

Лични съображения. Употребата на мляко, добито от животни не е свойствена за хората и/или факта, че млякото не е подходящо за възрастни хора, а е нужно да се консумира само от деца.

Интересни факти:

- Независимо от различията в състава на млякото при различните видове бозайници са описани множество случаи при които майки от един вид отглеждат и израстяват малки от други често и неродствени видове. По този начин човекът не е единствения бозайник употребяващ млякото от други видове като храна.

- В митологията на много народи много от местните герои или богове са закърмени и отгледани от животни. Така Зевс бил отгледан от млякото на козата Амалфея, основателите на Рим Ромул и Рем са отгледани от вълчица.

- В древногръцката митология богинята Хера отделя мляко от своята гръд сред като Херакъл отказва да суче от нея. Така се е образувал Млечния път.

- Хипократ излекува множество пациенти от туберкулоза с помощта на козе мляко.

- Руската етнографска група Молокани, която се характеризира и със специфични православни обичаи е наречена така защото нейните представители пият мляко в периодите на строг пост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар