13 май 2016

Митични растения-животни

От часовете по биология знаем, че животните и растенията са два съвсем отделни клона на дървото на живота. Въпреки това са известни легенди в които се разказва за фантастични хибриди съчетаващи двете царства - животинското и растителното. Има различни обяснения за появата на тези митове. В древността и в средновековието някои хора са пътували до далечни страни (обикновено като търговци). Когато се връщали по родните си места, техните съграждани били жадни да чуят какво са видели по далечните земи. Пътешествениците с радост разправяли своите истории дори да не са видели с очите си нещата, за които разказват, а само да са чували за тях. Други хора, умеещи да пишат, записвали тези разкази, без самите те някога да са пътували надалеч от родните си места. Трети пък след време рисували илюстрации на базата на тези записки. При толкова много предаване на една история от уста на уста няма начин всеки да не си е доукрасил нещо, или пък да не е разбрал точно за какво става въпрос. И ето ти легенда за растение-животно. А може би те наистина съществуват някъде там далеч дълбоко в джунглите....

Дървото Уак Уак (Waq Waq)

Има един чуден остров сред Индийския океан, а може би в Китайско море, където расте странно дърво. Плодовете му приличат на човешки глави и постепенно от тях пораства цяло тяло. В друг вариант на легендата се казва, че плодовете приличат на бебе от което постепенно израства цял човек. Но за който и от двата варианта да става на въпрос, когато плодът падне от дървото, той издава вик "Уак Уак!".

Някои предполагат, че тази легенда се базира на кокосовото дърво. Първите кокоси се появяват в ислямския свят около 12-13 век и вероятно смътната им прилика с човешка глава е довела до появата на легендата.


Джинменджу (Jinmenju)

Това е легенда подобна на горната, но вместо в ислямския свят, се е появила в Китай, а след това е пренесена и в Япония. Плодът има формата на детско лице, което не говори, но постоянно се смее и усмихва. Ако смехът му е твърде силен, плодът ще падне на земята. Има сладко-кисел вкус, а зърната вътре в него също наподобяват човешко лице.


Барнакъл ( Barnacle)

Още едно дърво познато и като Гъшето дърво. През средновековието хората виждали бели и черни гъски по време на зимата, но през пролетта животните изчезвали.Никой не ги е виждал да снасят яйца, но зима след зима те отново се появявали. Хората се чудели как те продължават рода си. Днес ние знаем, че те просто мигрират на други места и там снасят яйца, но едно време простолюдието не е знаело това.

Хората виждали вид членостоноги (предимно водни същества), които имали бели черупки и черни тела, залепени за плаващи парчета дърво. Те освен това смътно приличали на малки гъски. Днес се знае, че това е видът Lepas anserifera.


Селяните обаче решили, че това са плодове на дърво, от които се появяват гъските. Това е много интересна легенда навързала в едно гъски, водни членестоноги и растенията.


Растението агне

Това е легенда от Европа и централна Азия в която силно се е вярвало. Дори предполагаемият хибрид е получил "научни" названия - Tartarica barometz и Agnus Scythicus. Описват го като високо около два и половина до три метра, с голяма шушулка на върха на стеблото. Когато тя се разпука, от вътре се показва агне. То остава свързано с растението, но може да пасе тревата около него. Когато всичката трева е изядена, или пък стеблото се счупи, агнето умира.

Днес се смята, че тази легенда се дължи на Cibotium barometz, папратовидно растение, което има мъх подобен на вълна.
Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистично преживяване: как животните спасяват една жена в пустошта

1 коментар:

  1. Може би за първото растение са имали предвид http://www.kuriositas.com/2013/07/the-dragons-skull-macabre-appearance-of.html. Неговите плодове приличат досущ на черепи.

    ОтговорИзтриване