12 май 2016

Вярвания за храни и напитки - картофи

Добрият стар картоф едно време е имал трудности да се наложи в Европа. В крайна сметка това е станало благодарение на факта, че първоначално се е използвал в народната медицина.

В Шотландия и Ирландия картофите са се използвали за лечение на ревматизъм, а в останалите части на Великобритания като лек срещу астма, възпалено гърло и проблеми по кожата. Подобни вярвания е имало и сред заселниците в Северна Америка, които са поставяли картоф под леглото си. Някои дори са носели картофи в джобовете си, вярвайки, че те ще ги предпазят от определени болести и състояния. Странно е от къде европейските заселници в Америка са измислили тези работи при положение, че почти няма такива практики сред северноамериканските индианци.

Знае се, че картофите произлизат от Америките, въпреки това някои мюсюлмански народности в Китай имат съвсем различна легенда. Мохамед бил повел хората си на свещен поход, но армията му била изгладняла и немощна. Тогава Мохамед се помолил на Алах, след което казал на хората си да построят каменна пещ, да я напълнят със съчки за горене и да поставят големи камъни в средата, преди да я запечатат с восък. След два часа я отворили и камъните се били превърнали в картофи.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Ruscus aculeatus - плодове по листата
"Дъхът на дявола" - дрога която те подчинява?

2 коментара:

 1. Анонимен13 май, 2016 09:31

  Това вече в кулинарен сайт ли се превърна?!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Добра идея! Ще включа рецепти в следващите статии :)

   Изтриване