10 май 2016

Вярвания за храни и напитки - сол

В много култури по света солта се счита за символ на чистотата и е една субстанция, която може да прогони злите духове.

В европейския фолклор се е вярвало, че солта пази от вещици, а жителите на Квебек, Канада са ръсели сол поред праговете си, за да не може да влязат лютени, пакостливи същества плашещи конете.


Солта също така има важна роля в еврейските и християнските традиции. Дори днешните "борци" срещу дяволското зло смятат тази подправка за силно оръжие срещу Сатаната. Все пак тя е спомената много пъти в Библията. В будизма и шинтоизма се гледа на солта по подобен начин - като средство срещу злите духове.

Днес много хора живеещи на японския остров Окинава ръсят сол върху новите си автомобили и слагат малки пакетчета с бялата подправка в колите си. Това е създало известни проблеми и недоразумения след атентатите от 11 септември 2001 в САЩ. След тези нападения в американските военни бази по света бяха затегнати мерките за сигурност. В Окинава има такава база, в която работят като невоенен персонал местни хора. Охраната е вдигала тревога заради намирани пакети със "съмнителна бяла субстанция" в колите на местните работници.

За племето Зуни живеещо в американския югозапад, една от най-важните богини е Солената Майка (Ma’l Oyattsik’i), която живее в местно свещено езеро. Според устните легенди, някога тя живеела доста по-близо до хората, но била обидена от тяхното държание. Затова днес зуните и другите съседни племена трябва да пътуват чак до езерото, за да си набавят сол и да провеждат ритуалните си церемонии.

Източник

Този превод ме вдъхнови да добавя още малко информация за солта, все пак това е една от най-често използваните подправки.

Готварската сол, с научно название натриев хлорид (NaCl), е изключително важна за живота на Земята. Повечето биологически тъкани и телесни течности съдържат известно количество сол. Концентрацията на натриеви йони в кръвта е пряко свързана с регулацията на нивата на телесните течности. Разпространението на нервните импулси чрез сигнална трансдукция се регулира от натриеви йони. На нея до най-голяма степен се дължи солеността на водата в моретата и океаните и на междуклетъчната течност при много многоклетъчни организми.

В наши дни солта се произвежда чрез изпаряване на морска или солена вода от други източници, например солени кладенци или езера, а също така чрез добив на каменна сол. Повечето хора са добре запознати с използването на солта в готварството, но не и с многото ѝ други приложения — от производството на целулоза и хартия до боядисването на текстил и тъкани, производството на сапуни и миещи препарати. В страните със студен климат големи количества сол се използват за почистване на пътищата от лед през зимата.

Въпреки важността ѝ, не трябва да се прекалява с приема на сол. Многото сол води до повишено кръвно налягане при някои хора, което от своя страна е свързано с повишена опасност от сърдечен или мозъчен удар.

Интересен е и произходът на самата дума. Латинската дума за сол, sal е свързана с думата soldat („войник“). Римските войници са получавали режийни, за да си купуват сол. От там произхожда и друга дума - заплата (salarium). От там пък идва днешната италианска дума "soldi", която значи "пари". Друга дума - „салата“ (salata) също е свързана със солта и на някои латински диалекти означавала буквално "солен".

Други интересни факти:

Казва се, че суеверието, че разсипването на сол носи нещастие, идва от обърнатата солница пред Юда Искариотски на Тайната вечеря, обезсмъртена в известната картина на Леонардо да Винчи.

Заради голямата концентрация на сол Мъртво море е толкова гъсто, че някои предмети, които обикновено потъват, могат да плават на повърхността му. Хората плават спокойно, тъй като плътността им е малко по-ниска от тази на чистата вода. (Но само 8% от солта в Мъртво море е натриев хлорид, 53% е магнезиев хлорид, 37% калиев хлорид).

Американските градове Синсинати и Детройт са построени върху действащи солни мини. Усещам, че могат да се случат доста интересни неща свързани с пропадания.

Източник: Уикипедия


Няма коментари:

Публикуване на коментар