29 април 2016

Децата-индиго

Блогът "Мистерика" съществува от близо 7 години и в него съм писал на какви ли не теми. Темата за така наречените деца-индиго обаче досега не я бях засягал, най-вече защото не вярвам в тези теории. Но пък кой може да каже с абсолютна сигурност, че НЛО, извънземни и духове наистина съществуват? Затова мисля, че и дойде времето.

За начало ще дам малко информация от Уикипедия:

Деца индиго (на английски: Indigo children) е термин, използван, за да опише деца, за които се вярва, че притежават специални, необичайни и понякога — свръхестествени черти или способности. Тази идея се основава на ню ейдж концепции, развити през 70-те години на 20-ти век от Нанси Ан Тапе, част от нейната класификация на хората според отенъка на аурата им (на въпросните деца тя била индигова). Идеята за децата индиго добива популярност с разпространението на няколко книги и филми в края на 90-те. Интерпретацията на тези вярвания варира от убеждението, че те са следващо ниво в човешката еволюция, до това, че владеят телепатия или просто, че са по емпатични от връстниците си. Псевдонаучни изследвания им приписват какво ли не - че идват от други планети, че имат богат опит и знания за Космоса и притежават паранормални способности, като телепатия, телекинеза и пр. Няма достоверни научни изследвания, откриващи които и да било от тези черти. Характеристиката на Нанси Ан Тапе за децата индиго ги представя като некомуникативни, с богата интуиция. Според нея тези деца работят с дясната половина на мозъка си. Съгласно поддръжниците на тезата за децата индиго, те помнят и възприемат информация много по-бързо от децата с развита лява половина на мозъка, от което следва отегчеността им от материала в училище. Често са смятани за разсеяни и несериозни, но били изпреварвали връстниците си и били хиперактивни и по-подготвени от учителите си. Някои от набедените за деца-индиго са диагностицирани с хиперактивност с дефицит на вниманието. За това заболяване често се предписва риталин.

И макар на Запад тази теория, за съществуването на деца-индиго, да е доста стара, в България мисля, че тя придоби популярност през първото десетилетие на новото хилядолетие. Появиха се десетки тематични статии в българското интернет пространство, под много от статиите родители питаха как да разберат дали децата им са такива. Дори попаднах на един специален тест:

Какви са децата индиго и тест за дете индиго

Обаче, както се казва "всяко чудо за три дни". Увлеченията на леко шантавите майки бяха изместени към нови деца, кристалните:

Децата кристали са новите деца индиго

Децата-индиго са родени след 1978, а новите кристални деца са родени след 2000 г. Те са един вид "Версия 2.0" с изчистени грешки. Което е обидно за предишните деца набедени за индиго, едва ли не ги изкараха недъгави.

За разлика от индиго, децата-кристали имат щастлива и уравновесена природа. Това поколение използва пътя, който е вече проправен от децата индиго. Ако с тяхното идване "заваляха" диагнози "хиперактивност", то с появата на децата-кристали започнаха да се увеличават диагнозите "аутизъм".

Но и на "кристалите" им биха шута. Появиха се "златни деца", родени след 2010....

Индиго, кристални и златни деца

Последно чух, че най-новите са "диамантените" деца и реших, че ми идва твърде много, реших да спра до тук. Независимо дали са индиго, кристални, златни и т.н., тези деца очевидно се се справят със задачата, която мнозина твърдят, че те имат - да направят света едно по-добро място. Очевидно войните не спират, дори напротив, стават все по-сериозни, мнозина вече се опасяват направо от Трета световна война. Бедността не е изчезнала, смъртоносните болести също....

Затова, родители, моля ви, просто оставете децата си да си живеят живота. А ако забелязвате странно поведение, не вярвайте на всичко написано в Интернет, консултирайте се със специалист. Аутизмът и синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието не са за подценяване. Ето мнението на педиатъра д-р Павлина Андреева:

Децата индиго – опасна заблуда?

Завършвам с едно документално филмче на агенция "Vice", в него са показани възрастни и младежи, които се определят като индиго. Пожелавам им всичко добро, но просто не мога да повярвам в твърденията им без повече доказателства.ПОДОБНИ СТАТИИ:
7 паранормални човешки способности
Шейпшифтърите през вековете

Няма коментари:

Публикуване на коментар