19 април 2016

Чарлс Форт - първият съвременен паранормален изследовател

Необяснимите феномени съпътстват хората от зората на човечеството. Те се наричат свръхестествени, паранормални явления, макар че в последствие за много от тях се намират рационални обяснения и природни, физически закони. Винаги, още от древността, е имало хора, които са искали, по една или друга причина, да разбулят тайните на "свръхестественото" - шамани, екзорсисти, алхимици. Дори някои от първите учени от времето на Просвещението, заели се, макар и скептично, с някои явления, обявени за свръхестествени, могат да се приемат донякъде за паранормални изследователи. Нека припомня любимият ми пример - често закостенелите учени поставят знак за равенство между свръхестествено и лъжовно, немислимо, невъзможно, измислено. Така дълго време са отричали, че "камъни могат да падат от небето, защото на небето няма камъни". Добре, че е имало и прогресивно мислещи учени допуснали възможността нещо "невъзможно" да е възможно - така днес "камъните дето падат от небето" са получили научно признание под името метеорити и дори активно се изследват.

Но ако говорим за това кой е първият съвременен паранормален изследовател в тесния смисъл на думата, едно име изпъква пред другите. Това на Чарлс Форт. Днес, много западни изследователи на паранормалното го определят за тяхно вдъхновение, дори за название на съвкупността от всички паранормални феномени, често се използват думи произлизащи от името му - "фортиана" (Forteana) и "фортиански мистерии".

Действително Форт има принос в това свръхестествените феномени да получат до някъде мейнстрийм известност, но въпреки това за мен той си остава противоречива личност, както и сами ще видите от следващите редове.


Чарлс Форт е роден на 6 август 1874 в Албани, Ню Йорк. Родителите му са холандски имигранти, които постигат успех в САЩ чрез бизнес с хранителни продукти. Въпреки финансовото благополучие, детството на Чарлс не е леко, баща му има склонност към агресия и често го бие. Някои смятат, че именно заради това младият Чарлс Форт за цял живот остава недоверчив към авторитетите и догмите.

През 1892, на 18 години, Форт най-накрая се отървава от бащиния авторитаризъм като напуска дома си. Започва да работи като журналист за един вестник в Ню Йорк и скоро дори се издига до редактор. През 1893 обаче напуска работа и се заема да обикаля по света. Пътешествието му обаче е внезапно прекратено през 1896, когато се разболява от малария в Южна Африка. Тогава Форт се връща в Ню Йорк и се жени за Ана Филинг. Един източник твърди, че Ана е ирландска имигрантка, която Чарлс познава от Албани, а други казват, че е била англичанка - прислужничка в дома на родителите му.

През следващите две години Чарлс Форт и Ана живеят в Бронкс в сравнителна мизерия. Форт се опитва да припечелва пари като пише художествени истории за вестниците и списанията. Няма особен талант и в края на краищата се отказва. През 1906 започва да събира случаи в които са описани аномални проявления. Изглежда самите паранормални явления не са го интересували толкова много, друга му е била целта. Искал е да се подиграе на учените, че нищо не разбират и има неща, които не могат да обяснят.

В началото на 1915 Форт пише две книги (не е съвсем ясно на каква тематика). Никой издател обаче не се заинтересува от тях и Чарлс изгаря ръкописите. По-късно през същата година Чарлс Форт среща един стар приятел - издател, който му препоръчва да напише не каква да е книга, а такава посветена на аномалиите, които е събрал. През следващата година Форт получава прилично наследство от чичо си и това му позволява да се концентрира върху писането. През 1919 се появява "Книгата на прокълнатите", така се раждат "фортианските мистерии".

Днес много хора са вдъхновени от Форт и тази книга, докато други (като мен) не са особено впечатлени. Освен, че е събирал паранормални истории Форт почти нищо друго не е правел. Не ги е разследвал, не е търсил обяснения, дори не може да се каже, че е проверявал достоверността им.

Чарлс Форт умира на 3 май 1932 на 57 години. Една година преди това от един негов приятел е основано "Фортианското общество". Форт, невярващ в никакви авторитети, дори и в своя собствен, отказва да се включи в него. Днес фортиански общества под една или друга форма могат да се намерят из цялото земно кълбо. Той вдъхновява появата на списанието "Fortean Times", което не е лошо списание за мистерии, имам няколко броя от него. Също за известно време излиза телевизионна поредица наречена "Fortean TV". Харесва ли ни или не, Чарлс Форт оставя свое наследство в изследванията на паранормалното и макар и противоречив, съм склонен да го приема за първия съвременен изследовател на свръхестественото.

Източник

Епизод 1 на поредицата "Fortean TV":


Няма коментари:

Публикуване на коментар