15 април 2016

"Дъхът на дявола" - дрога която те подчинява?

Един мъж я доближил на улицата, за да попита за посоката. Тъй като това което търсил, било наблизо, тя му помогнала да се ориентира. Той дори я почерпил със сок за благодарност. След това тя го завежда у тях и му помага да прибере всичките ѝ ценни вещи, както и всичките ѝ спестявания.

Друг случай. Мъж се събужда в празния си апартамент. Озадачен слиза да пита портиера знае ли нещо. Портиерът му разказва, че предишната вечер човекът и няколко негови "приятели" са натоварили всичко на един камион.

"Защо не ме спря като видя, че правя нещо толкова глупаво?" - попитал мъжът.

"Защото ми каза, да не се бъркам" - отговорил портиерът.

Това са само част от историите, които се разказват за "дъхът на дявола", растението с научно име "Hyoscine hydrobromide".


В много страни от Южна Америка се разказват такива истории. Хората смятат, че това растение може да те накара да загубиш изцяло свободната си воля и да направиш всичко което ти кажат - да дадеш всичките си пари, да се оставиш да бъдеш отвлечен, дори да убиеш някой. Това състояние продължава около 8 часа, след това не помниш нищо. Учените и криминалистите отхвърлят тези твърдения, а историите описват като градски легенди, но както много пъти се е доказвало - във всяка легенда може да има доста истина. Доказано е, че по време на комунистическия режим в Чехословакия, поне при три случаи тайните им служби са използвали тази дрога в опит за извличане на самопризнания.

Обикновено историите започват с това, че някой се приближава до набелязаната жертва и внезапно хвърля някакъв странен прах в лицето ѝ.


По неофициални данни в наше време всяка година в Колумбия има по 50 000 инциденти свързани с употреба на "дъхът на дявола". Обикновено жертви са чужденци. В барове и нощни клубове до тях се приближава атрактивна жена. На следващата сутрин те се събуждат без портфейли. А миналата година за първи път дрогата е засечена и в Париж.

"Hyoscine hydrobromide" освен за предполагаемите престъпни цели, служи и като медицина, участва в състава на някои лекарства. Основно болкоуспокоителни и упойки. Не е доказано, но според някои хора може да служи и като антидепресант. Науката не е още напълно разгадала всичко което това растение прави на човешкото тяло. До тогава, внимавайте с непознатите....

Източник 1

Източник 2

35-минутен документален филм на Vice посветен на "дъхът на дявола".ПОДОБНИ СТАТИИ:
Невероятни предложения - с уловки (част 2)
Невероятни предложения - с уловки (част 3)
Невероятни предложения - с уловки (част 4)

Няма коментари:

Публикуване на коментар