16 март 2016

Интернет мистерии - част IV


Markovian Parallax Denigrate

Това е една от ранните интернет загадки. През 1996 мрежата за съобщения Usenet (нещо като форум) е наспамена от мистериозни послания, които никой не може да разбере. Всичките носят заглавието "Markovian Parallax Denigrate" и са стотици на брой. И макар да са с едно и също заглавие, текста на отделните съобщения е различен. Сякаш съдържат произволно генерирани думи. Някои потребители са успели да проследят имейла на подателя на съобщенията и той ги е насочил към жена на име Сюзан Линдуер (Susan Lindauer). Оказва се, че тя е журналистка, която след няколко години ще бъде арестувана по обвинения, че е шпионка работеща за Садам Хюсеин. Когато се случват атентатите от 11 септември 2001, някои любители на конспирацията започват да виждат връзка между съобщенията и този терористичен акт.

Линда никога не признава да е пращала съобщенията. Странното е, че след време страницата в Уикипедия посветена на тази загадка е изтрита. Самите съобщения също са изтрити и изглежда днес е запазено само едно. Били ли са те тайна шпионска комуникация?

F04cb41f154db2f05a4a

Около 2013 един потребител на Reddit с име f04cb41f154db2f05a4a започва да публикува мистериозни поредици от символи, които никой не е в състояние да разшифрира. Обаче насред групата от мистериозни съобщения, той публикува две на чист английски. Първото съдържа само думата "помощ", а второто - "моля ви помогнете ни". Следващите публикувани съобщения отново са закодирани, като някои смятат, че е използван шифър на основата на Base64.

Някак си се е разбрало, че който и да публикува тези съобщения, не е бот. Този мистериозен потребител публикува съобщенията в своя собствен събредит (тема в Reddit). Два пъти обаче е коментирал (отново зашифрирано) в темата за една друга интернет мистерия - A858.


За описаната втора загадка, имах чувството, че е съвсем реална. Сякаш, който и да е този човек (или група от хора), те действително имат нужда от помощ. Представям си ги, че са на някакво злокобно място и пишат на някакво примитивно устройство, което единствено им е под ръка. Текстът им обаче не се конвертира правилно и излизат неразбираеми поредици от символи. Ще ме разберете какво имам в предвид, ако някога някоя страница или имейл на кирилица, са ви са се отворили на "маймуница" в браузера. Някак си, тези закъсали хора са успели да пратят и две кратки съобщения на разбираем английски.

Това чувство, че случаят е реален, а не някаква шега, изчезна щом прочетох, че е писал два пъти в тема за друга интернет загадка. Все едно, че е рекламирал собствената си мистерия. Изглежда това е поредният шегаджия, който просто търси внимание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар