09 март 2016

Шейпшифтърите през вековете

Шейпшифтъри са такива създания, които могат да сменят формата си. Най-познатият пример за това са върколаците от народния фолклор. Оказва се обаче, че такива предания съществуват едва ли не от появата на самото човечество.

Ако разгледаме древногръцките митове, ще видим колко много богове са имали способността да приемат формата на животни. Зевс е бил лебед, бик, дори мравка. Морското божество Протей (син на Посейдон) в един случай дори се е превърнал в неодушевен обект - морска вълна. В скандинавската митология пък богът-шегобиец Локи се е превръщал в кобила и риба.

Древните гърци обаче не са мислили, че смятана на формата е характерна само за боговете. Те наистина са вярвали, че и хора могат да го правят. Най-често тези странни хора са се превръщали във вълци (ликантропи).

Да се върнем обаче още по-назад в историята, във времето на праисторическия пещерен човек. В пещера в южна Франция е открита странна рисунка, която е датирана на около 13 000 години. Тя сякаш показва същество, което хем има хуманоидни (човешки) черти, хем черти на животно. Нещо повече - сякаш фигурата е нарисувана в момента на превъплъщение, за това говори странната поза.

Казват, че нашите древни предци не са имали нашето въображение. Първите скални рисунки са изобразявали това което виждат хората, а не това което си представят. Как тогава да интерпретираме тази рисунка от Франция? Видели са реално някой да си сменя формата? Или все пак художникът е имал доста развинтено въображение за времето си?


Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Странните скандинавски митове - част I
Странните скандинавски митове - част II
Странните скандинавски митове - част III

1 коментар:

  1. Станислав13 март, 2016 10:36

    Последната рисунка ми е една от любимите. Но е лесно човек без въображение да нарисува каквото вижда и пак да не е шейпшифтър. Преди 13 000 години някой е видял елен, искал е да го нарисува. Но е забравил някои от детайлите по животното, за това за тях е нарисувал каквото вижда по себе си, в другите хора - човешки крака, ръце, стойка.

    ОтговорИзтриване