08 март 2016

Врящата река в Перу - срам за науката

Може би сте чули тази новина, за реката дълбоко в дъждовните гори на Амазоия, която е толкова гореща, че водата ѝ направо ври. Тя е дълга едва 6.4 километра, средната ширина е около 25 метра, а дълбочината 6 метра. Местните хора знаят за нея от десетилетия и дори столетия. Дори има предание, че горещата вода идва от гигантски змей наречен Якумама (Майката на водите). В отделните части на реката температурата варира от 50 до 90 градуса, а на места достига 100 - там където ври.

Първите документирани сведения за реката се появяват през 30-те години на ХХ век в едно списание. Въпреки това официалната наука смята "врящата река" просто за местна легенда. Учените са отричали възможността да съществува такава река, защото най-близкият вулкан е на около 700 километра, вулканите създават горещи извори. Едва наскоро учените са потвърдили съществуването ѝ чрез геолога Андрес Рузо (Andrés Ruzo) от Южния методистки университет на Перу. Интересното при него е, че чул за реката още като бил на 12 - от неговия дядо. Старецът му разказал, че реката била открита още от испанските конкистадори търсещи злато.

Въпреки това 20 години Рузо не вярвал в съществуването на реката. Докато не срещнал някой, който я е видял с очите си - неговата леля. В последствие ученият също я е видял и дори е написал книга за реката.


Това е срам за науката! Десетилетия са им трябвали да признаят съществуването на нещо, което винаги си е било там, не се е местило, не се е крило. Само защото са вярвали, че "такова нещо е невъзможно" (да има топъл извор в дъждовната гора без наличието на близък вулкан), никой не си е направил труда да си вдигне задника от бюрото и да провери на място. Представям си колко хилядолетия ще им трябват, за да започнат да изследват сериозно феномени които се местят и крият - като НЛО и Бигфут например.

ПОДОБНИ СТАТИИ:


>

От архивите: речни чудовища

Няма коментари:

Публикуване на коментар