17 март 2016

Река в Мексико потъва в дън земя

Река Атояк (Atoyac), позната и под името Оахака (Oaxaca) тече през източно-централно Мексико. Или поне до скоро е текла. На 28 февруари т.г. жителите на Сан Фермин са чули силен гръм и са усетили земетресение през нощта. На следващата сутрин са видели, че река Атояк е изчезнала, останало е само калното и корито и една пукнатина в земята с дължина 20-30 метра.

Реката преди и сега:


Река Атояк е жизнено важна за поне 10 000 семейства в региона, от нея те се снабдяват с вода. Индустриалните производства наоколо също ползват водите ѝ. За жалост и отпадните води се изхвърлят обратно в нея. Както една местна жителка на име Хуана Санчес казва:

"Не знаем какво ни очаква...ние експлоатирахме реката и сега тя ни го връща"

Пукнатината през която вероятно реката е изтекла под земята:


Геолози са дошли да огледат мястото. Те са установили, че и река Котахла (Cotaxtla), приток на Атояк, също е пресъхнала. Предполага се, че подземните скали, които са изградени от варовик, са поддали и водата е изтекла в пещерите под повърхността. Не е ясно дали има решение на ситуацията. Рибите са измрели, започнала е да измира и растителността по бреговете, а птиците и животните са избягали. Да му мислят хората.

ИзточникПОДОБНИ СТАТИИ:
Облак от пяна се спуска над Мароко

Няма коментари:

Публикуване на коментар