13 март 2016

"Снежанка и седемте джуджета" - по действителен случай?

В България съществува известно объркване, когато се заговори за Снежанка. Това име е лепнато на две различни героини. За едната, помощничката на Дядо Мраз от руския фолклор, писах в тази статия:


Сега е време да разкажа и за другата, тази присъстваща в приказката "Снежанка и седемте джуджета" написана от братя Грим през 1812. За тази приказка се вярва, че и тя, както много от другите приказки на Грим, е съществувала дълго преди това в устната фолклорна традиция на централна Европа. Някои проучвания обаче предполагат, че поне частично историята се базира на истински случай.

Ето я самата приказка накратко.

Родила се веднъж принцеса толкова хубава и с толкова бяла кожа, че майка ѝ я нарекла "Снежно бялата" т.е. "Снежанка". Когато кралицата умряла, кралят се оженил повторно за една зла и суетна жена. Тя имала магическо огледало и често го питала "коя е най-красивата жена на света". Огледалото отговаряло "ти, моя кралице, си най-красивата на света".


Веднъж обаче огледалото казало, че Снежанка сега е най-красивата по цялата земя. Това разгневила мащехата ѝ, затова тя заръчала на един ловец да я отведе в гората и да я убие. Той обаче съжалил Снежанка и я пуснал да си ходи. Тя стигнала до малка къщурка в гората, където се строполила от умора в едно от леглата. Когато се събудила около нея стоели 7 джуджета. Те ѝ казали, че може да остане да живее при тях, ако им помага в готвенето и чистенето.

Така Снежанка заживяла при джуджетата. Злата мащеха обаче разбрала, че тя е жива, когато отново попитала огледалото за най-хубавата жена на света. Тя побесняла и решила този път лично да се заеме със Снежанка. Преоблякла се като стара жена и отишла в гората. Когато срещнала Снежанка, ѝ дала отровна ябълка. Снежанка отхапала една хапка и се строполила в несвяст. Джуджетата я намерили и помислили, че е мъртва. Те я поставили в стъклен ковчег и тръгнали да я погребват.

В това време минал прекрасен принц, който видял Снежанка през стъклото. Принцът пожелал да вземе ковчега, за да я погребе подобаващо. Докато обаче го носели, помощниците на принца се препънали и това разклатило Снежанка. Тя изплюла парчето от ябълката с което се била задавила и се съживила. Снежанка и принцът се оженили и заживели щастливо след това.


През 1994 един немски историк на име Екхард Сандер публикува своето проучване в което твърди, че е намерил прототипа на Снежанка. Според него това е Маргарет фон Валдек (Margarete von Waldeck), германска графиня родена през 1533.

На 16 години тя е принудена от мащехата си Катерина Хацфелд (Katharina of Hatzfeld) да напусне дома си и да се премести в Брюксел. Там тя се влюбила в принц, който по-късно ще стане крал на Испания под името Филип II. Бащата и мащехата на Маргарет обаче не одобрявали брака ѝ по политически причини. Маргарет мистериозно умира на 21 години, изглежда е била отровена.

От къде се вземат 7-те джуджета в приказката? Бащата на Маргарет е притежавал няколко мини за мед в които са работели деца. Заради лошите условия в тях, много са умирали рано, а оцелелите са били с нисък ръст и в лоша форма. Затова често са ги наричали "горките джуджета".

Сандер вярва, че "отровната ябълка" пък идва от друга историческа случка от Германия. Старец е давал на децата отровни ябълки, защото е мислил, че така и така ще му ги откраднат. Старецът е арестуван.

Други историци предлагат алтернативна теория. Според тях "Снежанка и седемте джуджета" се базира на живота на Мария София фон Ертал (Maria Sophia von Erthal), родена на 15 юни 1729 в Бавария. Баща ѝ е принц Филип Кристоф фон Ертал (Philipp Christoph von Erthal), който след смъртта на майката на Мария, се жени повторно за Клаудия Елизабет фон Венинген (Claudia Elisabeth Maria von Venningen). В замъка в който са живели е имало "говорещо огледало", което сега е музеен експонат (на снимката). Не се споменава как точно е "говорело" (дали е било прокълнато?).


Цялата история разказана в "Снежанка и седемте джуджета" не е от край до край истина, със сигурност обаче едни добри разказвачи като братя Грим са смесили житейски истории с фантазията, за да се получи една добра приказка, все така увлекателна дори във времето на компютрите и електронните игри.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Историята на Каспар Хаузер
Странните скандинавски митове - част IV
Странните скандинавски митове - част V

1 коментар:

  1. Намерете историите и на други приказки, тази на Снежанка е много интерсна, гледах я по канал 1 вчера :)). Разкажете и за други приказки по телевизиите :)))

    ОтговорИзтриване