11 март 2016

Голубачката крепост

Голубачката крепост е средновековно укрепление намиращо се на територията на днешна Сърбия, близо до дунавската клисура Железни врата. Тя е позната под много имена - Голубачки град, голубачка твърдина и др. В текста основно ще използвам българското название Гълъбец - така се е казвал и едноименния град намиращ се там (съвременният Гълъбец се намира на около 4 километра от крепостта).

Смята се, че тази крепост е една от най-добре запазените в Европа. Тя се състои от десет кули свързани със стени. С откриването на барута се е наложило укреплението да бъде преустройвано. Били са добавени площадки за оръдия, както и бойници през които защитниците да стрелят по врага.Още преди да се изгради самата крепост, на това място са живели хора. По времето на Римската империя, тук е имало граничен пост. Самата крепост или поне по-голямата част от нея е построена през 14 век, вероятно от унгарците. Смята се така, защото има исторически документ в който се споменава, че през 1335 в укреплението е имало унгарски гарнизон. По някое време Гълъбец преминава в сръбски ръце, но през 1389 тя е превзета от османците. След две години, през 1391 унгарците отново стават господари на крепостта, но отново я губят от османлиите още същата година.


Изглежда все пак през следващите години унгарците отново я завладяват, защото през 1403 унгарския крал Сигизмунд I я подарява на сръбския деспот Стефан Лазаревич като благодарност, че е станал унгарски васал. През 1427 Лазаревич умира и крепостта е щяла да се върне като собственост на Сигизмунд. В замяна на това, че ще му върнат Гълъбец, унгарският крал признава за законен наследник на сръбския престол Геогри Бранкович, племенник на Лазаревич. Цялата сделка обаче е провалена от войводата Йеремия, който по онова време е комендант на крепостта. Той иска 12 000 дуката като компенсация за това, че Гълъбец отново ще се върне в унгарски ръце. Сигизмунд отказва да плати и Йеремия дава крепостта на османлиите.

През останалата част от 15 век, Гълъбец преминава ту в унгарски, ту в турски ръце, преди за дълго време да стане владение на Османската империя. Едва през 17 век за известно време Гълъбец ще е владение на друга сила - австрийците. Отоманците обаче бързо си я възвръщат. През 18 век сръбските бунтовници я контролират за кратко време. Едва през 1867 крепостта окончателно става сръбска, но вече е загубила стратегическото си военно значение.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Кодекс Рохонц - един неразгадан средновековен текст

Няма коментари:

Публикуване на коментар