05 март 2016

"Досиетата Х", сезон 10, най-добрите мини-серии на планетата

"Аз плаках от болка след епизод 3. Не довърших епизод 4. И след този клип от епизод 5...." (превод на английски коментар под клип в Ютюб показващ част от епизод 5 на новите "Досиета Х")

"Като някой гледал това шоу 20 години и който обичаше атмосферния подход и силните сюжети, аз се чувствам обиден от боклучавите истории на новите епизоди, преувеличения (и не-смешен) хумор и второразредната актьорска игра. Скъпият боклук е все така боклук." (друг коментар под същия клип)

"Ще го кажа в прав текст – десети сезон на Досиетата Х беше разхвърлян, не свързан, не логичен, безсмислен, безидеен и объркващ. Най-впечатляващото обаче беше в това, че с финалния си епизод, цялото нещото успя да кулминира в едно от най-тъпите неща което съм гледал по „телевизора“…" (коментар в български блог)

Преди няколко седмици приключи мини-серията от шест епизода съставяща десети сезон на култовата поредица "Досиетата Х". Като цяло съм изключително доволен от видяното. Макар и да сме още в началото на годината, с ръка на сърцето мога да кажа, че това е най-доброто шоу на 2016-та. Противно на това, което ще се опитат да ви убедят други хора в нет-а, епизодите бяха вдъхновяващи, забавни и идейни. Следва моето кратко ревю на всеки един от тях, предупреждавам, че ще има много:

СПОЙЛЕРИ! СПОЙЛЕРИ! СПОЙЛЕРИ!

Освен това ще има и "лирически отклонения" към други филми, бъдете предупредени!

Преди да подхвана епизодите един по един, нека кажа няколко приказки общо за сезона и критиките към него.

За две десетилетия светът се е променил, променили сме се и ние. Вярно е, че (селективните) спомени са сладко нещо и много хора са гледали новите "Досиета" с надеждата да яхнат вълната на носталгията, която да ги отведе в миналото. С такива очаквания и аз щях да бъда недоволен. Но за щастие не бе това което чаках. На носталгиците мога само да дам следния съвет - пораснете, момчета и момичета, това не са 90-те, не сте 8-ми клас и мама няма да ви донесе закуската в леглото, приемете се такива каквито сте станали (дори и първите бели косми в косата ви), Мълдър и Скъли също са се променили и развили, точно както се очаква от живи хора. Предпочитам да гледам как някой или нещо се развива, дори и в посока, която не ми харесва, отколкото 20 години да ги гледам с един и същи образ.

За забележките, че едно време е имало (мрачна) атмосфера и силен свързващ сюжет (извънземните), мога да предположа, че хората, които ги изказват, най-вероятно са гледали само първите сезони на "Досиетата Х". Настоящият мини-сезон не е много по-различен като структура от сезоните след втори. И по-добре, че е така! Ако създателят на сериала Крис Картър бе "задълбал" в основната тема и мрачната атмосфера, съм абсолютно сигурен, че "Досиетата Х" щяха да приключат бързо-бързо и днес почти никой нямаше да си спомня за тях. Не вярвате ли? Нека тогава ви разкажа за "Тъмни небеса" (Dark Skies), сериалът излъчен през 1996-1997 (да не се бърка с филма със същото име излязъл през 2013, който макар и с подобна фантастична тематика, не е свързан сюжетно с него).

"Тъмни небеса" са прекият конкурент на "Досиетата Х", това е отговорът на телевизия NBC на популярният сериал излъчван по FOX. Епизодите са мрачни, в тях няма хумор, епизодите са посветени само и единствено на извънземните. По дяволите, дори мога да кажа, че епизодите са добри, гледал съм ги всичките. И епизодите....са спрени след един сезон. Защо? Защото никой освен шепа наистина отдадени фенове не иска да гледа едно и също, едно и също, едно и също.....

Трейлър на "Тъмни небеса":Сами може да се убедите, че сериалчето не изглежда зле, но за жалост "задълбава" и приключва.

Но да се върнем на "Досиетата Х". Какво значи разхвърлян, не свързан, не логичен?! Трябва ли във всеки два последователни епизода Мълдър и Скъли да гонят един и същ злодей? Безспорно на някои хора това би им харесало, но аз не съм от тях. Добре разказаната малка история ми е по-интересна от големия гранд-сюжет влачещ се през години и сезони. Препоръчвам ви да изгледате 10 поредни епизода от оригиналните черно-бели серии на "Зоната на здрача", тогава ще видите какво е несвързано и нелогично :) Епизодите нямат никаква връзка, буквално. В единият се разказва за каубои в дивия запад, в следващия за марсианци на тайна мисия на Земята, а в по-следващия за ... обикновен хейтър и мърморко работещ зад бюро. Дори героите не са едни и същи, но пък актьорите често пъти са - така се получават забавни ситуации, гледаш го в една серия е луд учен обрал банка и избягал напред във времето, а след няколко епизода играе ролята на бивш гестаповец и садист, върнал се след години на мястото на концентрационния лагер и срещнал духовете на своите жертви.И така, да преминем към отделните епизоди на новия, последен засега сезон на "Досиетата Х".

Ето как ги класирам според това до колко са ми харесали: 5-3-6-2-1-4

Ще ги ревюирам обаче по хронологичен ред.

Първи епизод.

Бях готов да спра да гледам новите серии след като видях този епизод. Не ми хареса, но може би това е защото имах твърде високи очаквания. В епизода претворяваха конспиративни теории от съвремието, които никак не харесвам. Именно затова бях разочарован - нямаше смисъл да гледам за неща, които са навсякъде из Интернет. Но епизодът определено си свърши работата - бе насочен към масовия зрител, а мен ме "приземи". Така не очаквайки нищо за следващите епизоди, избегнах клопката на носталгичните фенове, за които говоря по-нагоре. А без очаквания можах да оценя малките детайли в сериите, и добре разказаните истории. Иначе епизодът е наречен "Моята борба" (My Struggle) и не е лош от към визуални ефекти. И почти съм сигурен, че името му не е избрано случайно (напомня за една противоречива книга, вероятно сте се сетили коя), от първата до последната секунда на епизода Крис Картър търси да разбуни духовете. Както се казва "скандалът е пари".

Втори епизод.

Определено по-добър от първия епизод. По-стегнат и с по-малко моменти от "великата конспирация". Всъщност това е епизодът, който е най-близко като сюжет до старите сезони. Извънземна ДНК - в познати води сме. Хареса ми бруталността на тази серия, такива "гнусни" моменти не помня много в предишните години - деца-изроди, брутално самоубийство на полудял учен (който освен това е и гей), бебе излизащо от разрязания корем на майка си. Нищо не е табу. Всъщност това ще е характерно за целия сезон, независимо дали става въпрос за някаква история или сцена. Сценаристите проявяват смелост да отидат там където други не са посмели.

Трети епизод.

Първокласна комедия и разбиване на не едно и две клишета. Дори самата история е обърнат наопаки традиционен сюжет. Обикновено, когато някое чудовище ухапе човек, човекът също става чудовище - върколак, вампир, зомби. Какво става обаче, когато човек ухапе чудовище? Ще ви оставя сами да видите. Иначе има и какво друго да се спомене за епизода. В епизод две имаше представен гей, тук имаше травестит, с един читател на блога се чудехме какъв ще е следващият сексуално нестандартен образ, който ще ни демонстрират нататък, за жалост не продължиха. И второ, загатна се за безсмъртието на Скъли, но на шега, така че прословутата теория отново не получи потвърждение, а Крис Картър трябва да си е умрял от смях заради всички фенове, на които бе казал, че ще получат категоричен отговор.

"Досиетата Х" - изглежда една теория ще бъде потвърдена

Да не забравяме и червените гащи на Мълдър ;)Четвърти епизод.

Епизодът не е лош, но за мен това е най-слабият поради силния ми интерес към феномена наречен "тулпа". Можеха да направят нещо велико разглеждайки идеята за тулпите, вместо това имаме стандартен епизод тип "чудовище на седмицата".

Пети епизод.

Най-добрият епизод от сезона! Тук има толкова много преплитащи се неща, че дори не знам от къде да започна. Първо имаме застъпена съвсем сериозна и злободневна тема, тази за тероризма. В нея обаче се вплита паранормалната тематика - осъществяването на ментален контакт с човек в клинична смърт. И не стига това, ами в началото и в края на епизода е загатнато и за съвсем отделен паранормален феномен - странните звуци, които се чуват на различни места по света от години. Страхът от тероризма и от другия, непознатия, различния е представен през различни гледни точки. Имаме медицинската сестра в болницата, която говори как мюсюлманите идват да вземат работните места, но имаме и майката на единия атентатор, която казва, че не го е отгледала да убива. Имаме сериозните и дори жестоки сцени (горящите хора сред взрива), но имаме и хумора - само вижте момента в който Мълдър "не е на себе си". Всъщност, като се замислих, епизодът е изграден по модел, който винаги съм се стремял да пресъздам в "Мистерика" - обхващането на крайно различни теми и представянето на отделни гледни точки.

Освен това в този епизод се появяват и двамата нови агенти, които вероятно ще заместят Мълдър и Скъли в следващите сезони. За тях много мога да пиша, със смесени чувства съм, но ще им дам шанс. Последно, винаги е яко да видиш отново, дори и само за няколко секунди, хакерите от " The Lone Gunmen".

Шести епизод.

Връщане към конспирациите. Ваксини, кемтрейлс и т.н. Все неща за които много съм се карал с отделни хора. И все пак епизодът ми хареса. Продължавам да не вярвам в тези глупости (повтарям ГЛУПОСТИ), но си казах "ок, да изгледам епизода просто като художествена измислица, като история", а историята се оказа интересна. Има интрига, има напрежение. Има и други неща, които ме впечатлиха. Появи се една от старите героини, това бе голяма изненада за мен! Не за първи път на Мълдър и Скъли се подготвят заместници, преди няколко сезона пак имаше такъв опит. Тогава не се получиха много нещата. И сега изведнъж отново виждам агентката Рейас. Не стига това, ами изглежда ще има важна роля, прикачена е към "Канцерогенния". Второ, има една епична сцена в този епизод - ръкопашният бой в който влиза Мълдър. Кога по-дяволите Фокс изучи бойните изкуства? Явно не си е губил времето през тези години.

И така, новите "Досиета" си струват, препоръчвам ги на всички! А 11-ти сезон почти сигурно ще има:

"Досиетата Х" вероятно ще продължат

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Дали службите във Великобритания не следят един известен НЛО изследовател?
Някои от най-странните неща разследвани в "Досиетата Х"
Компилация от 5 видео клипа с предполагаеми извънземни

Няма коментари:

Публикуване на коментар