21 февруари 2016

Странните скандинавски митове - част IV

Один - еднооката енциклопедия

В скандинавският пантеон Один е най-мъдрият бог. Той има мания да знае и да разбере абсолютно всичко. Именно затова често прави големи саможертви в името на знанието. За Один познанието си заслужава всяка платена цена, включително това да се виси от световното дърво Игдрасил за девет дни и девет нощи, прободен със собственото си магическо копие - така открил руните, писмеността на северните народи.

Друга саможертва направил при кладенеца на Мимир. Който пиел от този кладенец постигал върховната мъдрост. Один посетил Мимир и го помолил за глътка от водата. Мимир обаче поискал в замяна едното око на бога. Один не само, че веднага се съгласил, ами лично си го извадил.Смъртоносният имел

Въпреки, че днес е модно да се правят филми за Тор, всъщност според скандинавските митове, "златното момче" сред боговете е бил неговият брат Балдур. Почти всички са го обичали. Затова са били много изненадани, когато той им разказал, че е имал сън в който умира. Один, винаги търсещият отговори, отишъл в подземното царство и се върнал с лоши новини - сънят на Балдур бил пророчески, той щял да умре. Освен това неговата кончина щяла да ускори настъпването на Рагнарок, апокалипсиса. За да предотврати това, майката на Балдур заклела всичко във вселената да не нарани нейния син. Пропуснала единствено имелът, безобидно неотровно растение. Кой би помислил, че то ще причина някаква вреда на когото и да било, още повече на един бог като Балдур?

Някой обаче си помислил, това бил Локи, божеството на (лошите) шеги. Той бил на ход на направи поредната (последната?) си зла шега.

И така, почни нищо във вселената вече не можело да нарани и убие Балдур, той бил като неуязвим. Затова другите богове, каквито са идиоти, решили да си организират една игра, те замеряли Балдур със всичко каквото им попадне. Тогава се приближил Локи и дал на слепия Ходр клонче от имел, огромно клонче. Локи казал на Ходр да се забавлява. Зарадван, че може да се включи в играта, Ходр хвърлил със все сила имела и пробол смъртоносно Балдур.


Източник

1 коментар:

  1. сега разбрах защо във филма на Тор Один е без едно око :D

    ОтговорИзтриване