19 февруари 2016

Странните скандинавски митове - част III

Триатлонът - пълно фиаско

Тор много обичал да си прави пътешествия в търсене да се забърка в случайни беди. При едно такова пътешествие взел със себе си Локи и слугата си Тялфи. След цял ден скитане стигнали до една пещера, която принадлежала на гигант на име Скраймир. Той бил толкова огромен, че дори Тор не искал да се закача с него. Скраймир казал на тримата за замък наречен Утгард в който имало много гиганти. Скраймир ги предупредил да не отиват там. Тримцата естествено пренебрегнали предупреждението.

Кралят на този замък се казвал Утгард-Локи и предложил на Тор и спътниците му да си направят съревнование. Всеки от тримата трябвало да докаже, че е ненадминат в нещо. Тялфи казал, че никой не може да го надбяга, Локи казал, че може да яде много бързо, а Тор казал, че никой не може да пие по-бързо от него. Кралят им избрал противници. Тримцата герои се провалили с гръм и трясък. Когато Локи привършвал своята част от месото, противникът му освен месото вече бил изял и кокалите. Тор пил от медовината колкото може, но почти не си личало да е изпил нещо, а противникът му бил погълнал всичката негова медовина. Тялфи бил изминал едва три метра, а опонентът му бил вече финиширал.

Така боговете се изложили. Всъщност крал Утгард-Локи бил самият гигант Скраймир, който избрал необичайни противници за тримата приключенци. Срещу Локи се изправил огънят, който поглъщал всичко. Противник на Тор бил самият океан, а опонента на Тялфи била скоростта на мисълта.


Децата на Локи

Досега многократно се говореше за Локи, който е скандинавски бог на злото и огъня, но и бог на шегите и откривател на рибарската мрежа. Споменах за осмокракия кон Слейпнир на когото Локи е майка. Той обаче е и баща на Хел - чудовище, олицетворяващо смъртта, змията Йормунганд и вълкът Фенрир. Освен това се споменава за още един безименен син. С други думи, родителството на Локи никак не е лесно.

Според легендите всичките му 5 деца ще вземат участие в Рагнарок, викингския Апокалипсис. Бог Один ще язди коня Слейпнир. Локи и Хел ще поведат армия от мъртъвци. Один ще бъде убит от вълка Фенрир. Змията Йормунганд и Тор взаимно ще се убият. Безименният син на Локи също ще бъде убит, а с неговите черва ще бъде прикован самият Локи.

Източник

2 коментара:

  1. така аз съм писал и преди за тези които не знаят аз съм брата на Радосвет -Foxtrot се пиша сайта е интересен видях че сте го коментирали коет не е редно при положение че човек го няма да се защити се застъпвам аз предполагам всеки би го направил за брат си тъй кат Г-н Бончев не ми позволява да пиша в чата не знайно защо пиша тук

    ОтговорИзтриване
  2. Не ти позволява защото не използваш препинателни знаци :D :D :D

    ОтговорИзтриване