17 февруари 2016

Странните скандинавски митове - част II

Тор като прекрасна жена

Богът Тор има няколко деца, въпреки това сякаш за него е по-важен чука му Мьолнир. Веднъж Тор се събудил и видял, че някой е откраднал Мьолнир. Оказало се, че крадецът е един гигант, който щял да върне чукът само ако богинята Фрейя се омъжи за него. Тор се съгласил на тази сделка, все пак по-важно за него било да си върне Мьолнир. Фрейя обаче категорично отказала да стане жена на един противен гигант.

Така се наложило Тор да измисли "План Б". Той се преоблякъл в женски дрехи, сложил си перука и много бижута. Така се представил за Фрейя пред гиганта, който много го харесал. В разгара на сватбената церемония, Тор видял чука си, грабнал го и избил всички в залата.

Осемкракият кон

Ако има нещо, което скандинавските богове мразят дълбоко, това са гигантите. Гигантите са изпитвали същото към боговете и Асгард, горната земя на боговете е била постоянно под угроза от нападение. Тогава при боговете дошъл "безименен майстор", който казал, че за 3 години може да построи гигантска стена около целия Асгард и единствено ще иска като отплата богинята Фрейя, както и Слънцето и Луната. Явно тази Фрейя е била много красива щом само за нея искат да се женят. След пазарлък боговете се съгласили на следната сделка - майсторът има само една година да построи стената, не може да използва нищо за помощ освен своя кон и единствената отплата ще му е Фрейя, но не и Слънцето и Луната.

Боговете били сигурни, че майсторът нямало да се справи. Той обаче напредвал много бързо и май ще трябвало да му дадат Фрейя за жена. Тогава божеството-шегобиец Локи решил да му провали плановете. Той можел да сменя формата си и се превърнал в хубава кобила. Така подмамил работния кон на майстора и го отвел на някъде. Майсторът не могъл да довърши стената, а Тор го убил защото разкрил, че е гигант под прикритие. Самият Локи го нямало няколко месеца. Когато се върнал, той водел със себе си осемкрак кон наречен Слейпнир. Как се появил този кон дори не искам да си мисля....


Източник

1 коментар:

  1. В друга легенда съм чувал, че коня е син на Локи и гигантка. Один много харесал коня и Локи му го подарил.

    ОтговорИзтриване