15 февруари 2016

Странните скандинавски митове - част I

Светът създаден от телесни части

Преди нашият свят да съществува, имало само Гинунгагап (Ginnungagap), едно самотно и зловещо място в което бушувало море от огън в единия край и група ледници в другия. От техния сблъсък се породил Имир, хермафродитно същество, което на свой ред създало първия гигант. Сред замръзналите глетчери на Гинунгагап живеел още богът Бури. Той станал баща на Бор, а негови внуци били братята Один, Вили и Ве. Тези тримата решили да направят нов свят. Затова убили Имир и от различните му части направили това което днес виждаме. Кожата му станала земята, черепът му - небето, а мозъкът - облаците. Моретата се образували от неговата кръв, а костите и зъбите му станали на скали и малки камъни.


Шегобиецът Локи

Веднъж божеството Локи решило, че ще е страшно смешно да обръсне главата на Сиф, съпругата на Тор. Той направил това докато тя спяла. Като видял това, Топ побеснял и Локи щял много да се изпати, но обещал на разярения бог, че ще донесе много хубава коса за Сиф. Локи отишъл при джуджетата и те действително направили красива коса от чисто злато, както и дарове за другите богове.

Локи обаче вместо да си замине с подаръците ги предизвикал на облог. Казал, че не могат да направят дори още по-хубави неща от вече създадените. Ако успеели, можели да вземат главата на Локи, но ако се провалели, Локи щял да вземе техните глави. Джуджетата приели облога. Те направили кораб, който можел да се сгъне и прибере в джоба, копие, което никога не пропускало целта и Мьолнир - бъдещият легендарен чук на Тор. Локи загубил облога, но се опитал да се измъкне като казал, че джуджетата може да имат главата му, но не и врата му, а главата не можела се отреже без част от шията. Джуджетата тогава отишли при Тор и му разказали за глупостите на Локи. Тор ударил Локи и последният изпаднал в безсъзнание. Тогава джуджетата му зашили устата, за да не говори повече глупости.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар