09 февруари 2016

Александър Македонски и влиянието му върху будизма

През 326 г. преди н.е. елинският пълководец Александър Македонски завладява северната част на Индия. Така две много различни култури се срещат. Местната религия, будизмът, бива силно повлиян от философията на древна Гърция.

Будизмът е стара религия, появява се около 6-ти век преди н.е. Преди обаче Александър Велики да достигне до Индия, Буда на практика не е бил изобразяван, вместо това са използвани неговите символи - празен трон, дървото Бодхи, отпечатъци от стъпките му и молитвеното колело.


Елинската култура оказва силно влияние върху будизма и го променя завинаги. Появява се религиозното учение известно като гръко-будизъм. То е популярно в земите на днешен Пакистан, Афганистан и северозападна Индия, но влиянието му достига дори до Китай, Корея и Япония. В резултат се появяват първите антропоморфни изображения на Буда.


Няколко будистки божества също са повлияни от гръцките богове. Херакъл служи за художествен прототип на Ваджрапани. Според японския професор Кацуми Танабе, освен Ваджрапани, гръцкото влияние се усеща и при още няколко бога от пантеона на махаяна, като японския бог на вятъра Фуджин, вдъхновен от гръцките Бореи чрез гръко-будсткия Вардо или майката-божество Харити (Каритеймо and Кишибоджив в Япония) вдъхновени от Тихе. В допълнение, форми, като носещи гирлянди херувими, лозови филизи и получовешки същества като кентаври и тритони, представляват част от репертоара на елинистичното изкуство, въведени в будисткото изкуство от гръцките художници пристигнали с гръцките фаланги.

Карта на гръцките владения в Индия и Пакистан:


Гръко-будизмът просъществува няколко века, благодарение на него са създадени редица величествени статуи на Буда, както и други артефакти. След 5-ти век в района започва да се разпространява една нова религия наречена Ислям. Гръко-будизмът изчезва, а много от създаденото от него е изгубено или унищожено. Най-голямата загуба за човечеството е унищожението от талибаните на голямата статуя на Буда в Афганистан през 2001.Източник 1

Източник 2

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Древният арменски град Ани
Тамплиерите - наследници на древните еврейски водачи?
Панкратион - древното гръцко бойно изкуство

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)