03 февруари 2016

Духът, който помага за разгадаването на собственото си убийство

В края на 19-ти век в Западна Вирджиния, САЩ живяла жена на име Елва Зона Хистер. Въпреки несъгласието на майка ѝ, тя се омъжила за Едуард Шу, ковач и човек с лоша слава. Няколко месеца по-късно, през 1897, Елва Зона била намерена мъртва.

Събитията се развили по следния начин, поне първоначално така изглеждало. Едуард работел в ковачницата си, когато решил да изпрати съобщение на съпругата си. Пратил го по едно момче. Когато то влязло в семейната къща, намерило жената мъртва. Момчето се върнало при Едуард и му съобщило лошата новина. Той се прибрал вкъщи и облякъл на мъртвата си съпруга хубава рокля с висока яка за погребението. Междувременно пристигнал местният доктор, който констатирал смъртта на Зона, но не открил нещо съмнително. Изглеждало като естествена смърт. Младата жена скоро била погребана.

За това какво се случило след това, има две версии. Според едната духът на Елва се явил пред майка ѝ и заявил, че е била убита от Едуард. Според другата, майката сънувала дъщеря си, която и казала това в съня. Което и от двете да е вярно, майката повярвала и настояла пред властите да проведат разследване. Тялото било ексхумирано и действително на шията на Елва Зона личали следи от пръсти и от душене. Едуард Шу бил арестуван и осъден. Нещата се били разиграли така - той се промъкнал у дома си, където убил съпругата си, след това се върнал незабелязано в ковачницата и пратил момчето уж да отнесе съобщение на Елва. Нарочно облякъл на мъртвата си жена рокля с висока яка, за да не види доктора следите от пръсти по врата ѝ.

Тази история станала много популярна легенда в района, а надгробната плоча на гроба на Елва Зона била сменена след време с друга в която тя се нарича "Призракът от Гринбрайър", прозвището което получила след като се появила на майка си като дух.


Източник

Е, дали това е първият реално документиран случай в който призрак спомага за разплитане на убийство? Не е напълно ясно дали Елва се е явила като дух или като съновидение. Аз имам и трета версия. Майката силно се е съмнявала, че Едуард е убил дъщеря ѝ, но е нямала никакви доказателства. Затова съчинила цялата история с духа, който уж и казал, че мъжът е убиеца. Може и да звучи като лудост, но все пак е по-добре да кажеш "дъхт ми каза", отколкото "нямам доказателства, ама мисля, че той е убиецът".

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Голи и уплашени
Стан Патитул и дяволът

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)