28 февруари 2016

Конкистадори в Северна Америка

Официалната история казва, че испанските конкистадори са се интересували от земите намиращи се в днешно Мексико и на юг чак до най-южната точна на Америка. От векове стои въпроса защо не са колонизирали и на север.

През 16 век испанците са проучвали част от териториите в Северна Америка, които сега попадат в границите на САЩ. Примерно форт Свети Августин в щата Флорида е основан от тях през 1565. Испанското наследство е видимо в района - и днес има голям брой католици. Тирмата конкистадори проучвали южната част на Сверна Америка са Хуан Понсе де Леон, Ернандо де Сото и Франсиско Васкес де Коронадо. Изглежда невероятно, че испанците, познати като големи откриватели и пътешественици са спрели само до там. Официално се смята, че британците са ги възпрели. А може би конкистаторите са стигнали и доста по-на север? Има такива теории....

Тези предположения се подхранват от намерените останки от два корабокруширали испански галеона край брега на Орегон, близо до устието на река Колумбия. Има легенда, че и трети испански кораб се е разбил някъде там, но засега тя не е потвърдена. Също така има спекулации за загубени други галеони и доста по-на север, чак до Аляска. Мистерията е, че няма никакви официални испански документи, които да съобщават за загубени експедиции или кораби в този район - нито за двата наистина намерени, нито за останалите предполагаеми.

Изглежда първият испански кораб е потънал през 1694, а вторият през 1735. Все пак има документи показващи, че испанците са пътували до северната част на американския континент. Достигнали са до остров Кортес, самото има показва, че той е бил наименован така от испанци. Първото пътуване на север е било още през 1542. Проучили са части от Британска Колумбия и Аляска.

Местата доказано проучвани от испанците:


Така че, мистерията защо не са основали колонии, след като са правили проучвания, е дори още по-голяма. А може би са искали? Корабът разбил се през 1964 е превозвал восък, остатъци от него са открити под пясъка на брега в близост. Това значи, че са смятали да правят свещи и да строят църкви. Дали само злощастните корабокрушения са отказали испанците от намеренията им или има и нещо друго?

В Британска Колумбия е до днес се разказва една местна легенда - за битка между испански войници и индианци. Дали в тази легенда има истина? Според официалната история първият контакт на индианците от тези земи с европейци, се е случил чак през 1811. Легендата обаче разказва за събития разиграли се много преди това. От морето дошли бели мъже със странни шлемове и брони, те яздели "елени" (индианците по онова време не са знаели какво е кон и затова думата "елени" изглежда е останала в устното предание).

През 1863 е намерена дървена конструкция, за която са предположили че е на над 100 години и изглеждала като място за коне. Възможно е тя да е изградена на мястото където е имало испански лагер. Освен това са намерени погребани кучета с големи челюсти. Известно е, че испанците са ги ползвали за охрана на затворници.


В музея в Пентинктън се пазят няколко артефакта, за които се твърди, че са намерени в околността и които определено имат испански произход - добре запазен меч, връх на копие и шлем. Според легендата този меч принадлежал на хората-костенурки, изглежда така индианците са наричали испанците заради тяхната броня. Друга теория твърди, че мечът е бил направен през 16-ти век в Шри Ланка. Това обаче не отрича теорията, че е принадлежал на испански войник. Често испанците са пътували от Азия за Америка.

В други музеи в Канада също са пазят предмети, които вероятно са с испански произход. Затова все повече историци се замислят дали конкистадорите не са пробвали колонизация на север. Най-сигурното доказателство би било да се открият испански гробове в района. Търсени са, но досега не са откривани.

Какво все пак е попречило на испанците да основат устойчиви колонии на север в Северна Америка? Най-сериозното предположение е, че студеният климат е бил пречката. Англичаните много по-добре са били подготвени за зимите в Северна Америка и в крайна сметка те са завладели континента.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Историята на Джеронимо

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)