27 февруари 2016

Забравените библиотеки на Шингети

Шингети е град в Мавритания намиращ се на западния край на пустинята Сахара. Той почти не се е изменил откакто е основан преди повече от 12 века, къщите все така се строят от червеникави камъни. Днес обаче много от тези къщи са развалини, изоставени от собствениците си заради неуморно наближаващите пясъци на Сахара. Някога в Шингети са живели 200 000 човека, а сега са едва няколко хиляди. Последните семейства ревностно се опитват да запазят древното си наследство - колекциите от древни ислямски текстове.

Шингети се намира на кръстопът и е важен търговски център през 11 век. Керваните са спирали там да си отпочинат. По-късно през него започват да минават поклонниците тръгнали за Мека. Хилядите минаващи пътници обменяли религиозни и научни идеи, постепенно в града взели да се събират множество ръкописи, основно свързани с Исляма, но и с други теми като правото, астрономията, математиката и медицината. Скоро от междинна точка към Мека, Шингети се превърнал самият той в място за посещение.

До преди половин век е имало 30 частни библиотеки събрали хиляди текстове. Днес са само 5. Тези колекции са предавани от поколение на поколение и са част от фамилната гордост. Именно затова хората отказват да ги предадат на правителството (но ги показват на туристите). Което е жалко, заради суровия пустинен климат, ръкописите бавно се разпадат.

По приблизителни изчисления в Мавритания има към 33 000 древни текста, но правителството се е сдобило само с около 2000.

ИзточникНяма коментари:

Публикуване на коментар