11 февруари 2016

Митът за викингските шлемове с рога

Днес почти на всякъде викингските войни са изобразявани със шлемове украсени с рога. Оказва се, че това е просто един мит и в действителност страховитите войни не са носили такива.

Идеята за викингските рогати шлемове се появява едва през 19-ти век и е чиста художествена измислица. Ето една картина рисувана от Мери Макгрегър рисувана през 1908 година:


В никой исторически документ от онова време не се споменава викингите да са носили рога на главите си. Също и археологическите находки не го потвърждават. Те все пак са ползвали шлемове, макар и рядко защото металът е бил скъп, а който е имал здрав шлем, го е предавал като наследство на децата си. Тези шлемове обаче са били без рога.


Ето и една картина от 12-ти век, показваща викингското нашествие в Англия, отново не се виждат рога:


Все пак в интерес на истината, имало е армии в които войните са носели украшения на главите си. Като примерно гръцките фаланги и римските легиони.


Някои римски и гръцки историци дори пишат, че в северна Европа, няколко века преди времето на викингите, някои племена наистина са носели шлемове с рога. Предполага се обаче, че те са били ритуални, а не защитни. В крайна сметка един шлем с рога не е от особена полза - единствено евентуално може да уплашиш противника си с външния си вид и доста рядко да набодеш някого. Но за сметка на това лесно рогата са можели да се закачат за клоните на някое дърво и шлема да падне. Викингите не са имали ползва от такива непрактични защити.

Съвременна акуратна реконструкция на викингски войни в музей в Норвегия:


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Връзката между келтите и египтяните
Ахтопол - град със забележителна история
Испания - някога страна на бирата

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)