10 февруари 2016

Подборка на новини свързани със животни

Pheidole dentata са вид малки мравки, които живеят в няколко щата на Америка и са известни отдавна на науката. Ето карта на ареала им:


Новото при тях е, че учени са забелязали нещо много странно - тези мравки не остаряват, до края на живота си са еднакво "млади" и жизнени. Просто един ден падат и умират. По принцип, ако погледнете в един мравуняк едва ли ще можете да различите старите от младите мравки, но има такива. Учените могат да ги различават, особено ако ги разглеждат с лупа. Освен по леко различния си външен вид, те се различават и по поведението, старите мравки са по-мудни. Всички видове са така, освен споменатите.

Ето как изглежда една мравка от този вид:


Учените са озадачени, пред тях изникват няколко въпроса. Първо, на какво се дължи "вечната" им младост? Някакъв рядък ген? И ще може ли това откритие да помогне и да хората в борбата им със старостта?

И второ какво все пак ги кара да умират, ако не умрат от насилствена смърт? Някакъв вътрешен програмиран часовник?


А може би тайно под мравуняците си, тези мравки са открили закопан фонтанa на младостта...все пак някои хора са го търсили и в Америка. Интересна статия по темата:

Фонтанът на младостта

************************************

А край Фукушима, Япония са открити мутирали пеперуди от местни видове.

Източник

Това се очакваше, тепърва ще се появяват странни създания в този район. Само да не се появи Годзила. Както казах Годзила, не е ли странно съвпадение, че това е най-популярния японски филм, за чудовището разбудено от атомен експеримент и радиация? А може би не е никакво съвпадение, а японците са почуствали интуитивно какво ги чака в бъдещето и са го пресъздали във филм? Проблеми с радиацията и появата на мутанти....

************************************

И една новина за откритие доста по-близо до нас:

В Червено море намериха неизвестни за науката светещи същества

Дано да не светят заради радиацията :D Шегувам се...или пък не.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Войни и странни същества: Кракен
Нова компания смята да постигне "безсмъртие" до 2045

2 коментара:

  1. Страхувам се от мисълта за вечната Младост. Толкова е безсмислено цялото това суетене... Друго си е да се гътнеш, ама ако може в подходящото време. Около стотака е добре.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване