25 февруари 2016

Британските масони - на 300 години

През 2017 масонството във Великобритания ще навърши официално 300 години. Първата Велика Ложа е открита през 1717, но вероятно то се е появило доста по-рано по тези земи. Корените на най-известното тайно общество не се знаят точно. Най-романтичната история ги свързва с Рицарите Тамплиери. По-реалистично е обаче, да произлиза от средновековните гилдии съчетани с идеите на Розенкройцерският орден. По случай наближаващата годишнина новинарската агенция Vice е посетила лондонската ложа United Grand Lodge of England (UGLE). Мистицизмът в който са обгърнати масоните е довел до появата на много конспиративни теории свързващи ги със събитията от 11 септември 2001, Новият Световен Ред, Илюминатите и т.н. Сега, в новия 21-век масоните се опитват да се справят с многовековния проблем с имиджа си, като отварят вратите на ложата за посетители.

Част от усилията им в това отношение е да се противопоставят на ширещите се митове. "Ние всъщност забраняваме политиката и религията в това което правим" - обяснява Пи Ар-ът на UGLE Майк Бейкър. Защо тогава хората стават масони, след като няма да се занимават с политика? "Всичко е до ценности" - отговаря Майк. Масоните правят дарения като част от ангажирането им с общността. В момента събират пари за втора летяща линейка за град Лондон.

UGLE има едно странно изискване за членство - хората да вярват във Висше създание. "Докато става въпрос за съзидателна сила" - бързо уточнява Майк, което значи - никакви сатанисти. Ложата Grand Orient във Франция приема атеисти, но UGLE не смята да следва техния пример. Вярата във висше създание, според Майк, ги правела по-сигурни в това, че ще извършват добро.

Стенопис в сградата на UGLE:


Макар и масонството да не е религия, алегориите и символизмът играят важна роля за масоните. Мистицизмът е навсякъде. В сградата на ложата има фантастично украсени килими, стенописи и златен орган. Има и няколко трона. По време на церемонии, единият Главният Майстор седи на трона на изток, от където изгрява слънцето, а друг висш масон седи на този на запад, където залязва. Като много други масонски ритуали, това символизира прогреса на човека, тръгнал от мрака и стигнал до просвещение.

Стените на една от главните зали са декорирани с портрети на членовете на кралското семейство, които са били масони, преди да бъдат коронясани. Има и три гигантски трона. Майк обяснява големината им с това, че крал Джордж IV е бил доста едър човек.

А нещо за прословутото масонско здрависване? Реално ли е? "Да" - отговаря Майк, "те не са нещо странно". Очевидно Пи Ар-ът на масоните се опитва да омаловажи всичко твърде необичайно, това е част от стратегията им.


По-неудобен въпрос от ръкостискането е този за жените масони. В ритуалите на ложата е заложено участието само на мъже. В Англия има женски ложи, които са признати от UGLE за "редовни" във всичко освен във пола. "Редовни значи, че те правят нещата по начина по който се очаква да ги правят", обяснява Майк Бейкър. UGLE не признава малкото на брой смесени ложи. "Това е наследство", казва Бейкър. Едно наследство, което масоните не изгарят от желание да променят.

В този смисъл масоните наподобяват много други "клубове на старите момчета", които са доживели до 21 век. Но отказът да се променят се е превърнал в демографски проблем. Мнозинството от масоните са застаряващи мъже. В момента има 5 пъти повече масони над 80 години, отколкото такива на 21-30 години. Средната възраст е към над 50, близо до 60-те. Затова масоните се опитват да привличат по-млади мъже. Появили са се онлайн в мрежата, опитват се да служат като пример за подражание в общностите и вероятно да модернизират най-архаичните си текстове.

Част от проблема на масоните е тяхната потайност - това е както благословия, така и проклятие за тях. За някои нови членове е привлекателно именно това - странните потайни ритуали. В края на краищата, какъв е смисъла да се присъединяваш към тайно общество, след като всичко в него е прозрачно, открито и нормално? Майк отбягва въпроса дали са готови да открият всичко. Казва, че всичките техни материали са изложени онлайн така и така. UGLE обаче подготвят изненада. В момента те се опитват да "демистифицират нещата без да отнемат елемента на очарованието". Това няма да е лесно, но ако искат да достигнат до 400 години, трябва да го направят.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)