08 януари 2016

От кога е населена Япония?

До преди време се е смятало, че първите хора са се появили в Япония през периода Джоймон (13 000 - 500 г пр. н.е.). През 1946 обаче било направено невероятно откритие. Тадахиро Айзава, любител археолог, се разхождал в Иваджуку в префектурата Гунма, цетрална Япония. В страни от тесен път видял малко парче от обсидиан. То твърде много приличало на обработено каменно сечиво и затова Айзава решил да потърси още. Очаквал да намери останки от глинени съдове от периода Джоймон, защото до тогава се смятало, че именно тогава е заселена Япония. Вместо това намирал все повече и повече сечива в червената почва която се е образувала преди периода Джоймон.

През 1949 потърсил помощ от един професор от Университета в Токио. Професорът не му повярвал, твърде сензационно било това твърдение. Тадахиро Айзава обаче не се отказвал и продължил да досажда на академичните среди. На края се намерил един археолог, който се съгласил да извърши проучване в Иваджуку.Избрани били три площадки за разкопки. На две от тях намерили сечива в слоя червена почва. На третата намерили глинени фрагменти от периода Джоймон в черния пласт почва над червения. Това потвърждавало, че каменните сечива са по-стари от този период, днес са датирани на 30 000 години. В последствие били намерени още около 3000 археологически обекта като този в Иваджуку, които напълно потвърждават наличието на по-стара култура от периода Джоймон.

Днес на първооткривателя Тадахиро Айзава е издигната статуя.


Нещо над което си струва да се помисли. В миналото археологическите разкопки са стигали само до черния пласт почва, защото се е мислило, че няма нищо по-старо от Джоймон. Дали сега не се прави подобна грешка като се копае само до червения пласт? Може би има дори по-стари останки? Някои твърдят, че Япония е населена не от 30 000, а от 50 000 години...

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Древни атомни експлозии?

Няма коментари:

Публикуване на коментар