27 януари 2016

Хора постоянно търсят телефоните си в дома на едно семейство

Кристина Лий и Майкъл Саба живеят заедно от сравнително скоро. Още от първия месец на тяхното съвместно съжителство, те се сблъскали с нещо странно и дори притеснително. Разярено семейство потропало на вратата им и поискало да им бъде върнат откраднатият им телефон. След два месеца дошла цяла група и настоявали за същото. В един месец се случило 4 пъти. Посетителите идват по всяко време - сутрин, следобед, дори посред нощ. Често са придружавани от полицаи. Винаги е едно и също. Приложения за намиране на откраднати телефони са ги насочили към къщата на Кристина и Майкъл в предградията на Атланта, САЩ.


Телефоните обаче не са в дома на двамата млади, които са озадачени как тези приложения са посочили къщата им над дузина пъти от февруари 2015 до сега.

"Съжалявам, че сте изминали всичкия този път. Случва се често" - те обясняват на поредния човек търсещ смартфона си. Повечето хора им вярват, но някои остават със съмненията, че Лий и Саба лъжат нещо.

"Моят най-голям страх е, че някой опасен човек ще ни посети поради това" - казва Саба. "Ако или когато това се случи, аз се съмнявам, че нашето вежливо обяснение ще помогне".

Хората, все пак, стават доста крайни, когато техните джаджи изчезнат. А понякога не само телефони липсват, ами и притежателите им. През юни полицията пристигнала в дома на семейството в търсене на тинейджърка, чиито родители обявили за изчезнала. Телефонът ѝ уж бил в къщата. Полицаите накарали Кристина и Майкъл да стоят отвън за повече от час, докато се чудели дали да искат разрешение за обиск. Саба попитал дали може да отиде до тоалетната, полицаите му казали, че не може.

"Вашата къща е сцена на престъпление и вие двамата сте заподозрени" - допълнил офицерът.

Младата двойка, тя журналист, а той инженер. се опасяват, че някой ден полицията ще нахълта на сила в дома им, сценарий който се е случвал преди заради грешни показания в приложението Find-My-iPhone.


Изчезналите телефони, които хората търсят, не изглежда да имат нещо общо. Някои са айфони, други са с андроид. С различни оператори са. Саба и Лий не знаят кой е отговорен - няма очевиден виновник. Подали са оплакване в местния полицейски участък, но без резултат. От началото на 2016 вече имат две посещения на хора търсещи си телефоните.

Комуникационните експерти са озадачени. Кен Уестин, анализатор по сигурността, който е имал компания за проследяване на устройства, казва, че геолокационните технологии първо търсят GPS информация от телефона (която се осигурява от сателити). Ако няма такава, проверяват мобилните клетки през които наскоро се е свързвал към мрежата телефонът. След това се проверяват Wi-Fi "следите" базирани на карти на безжичните мрежи съставени от компании като Skyhook. При липса на друга възможност, накрая се проверява IP адресът на телефона, който е най-неточен. Според Уестин в случая вероятно нещо става с триангулацията на мобилните клетки.

Нещо подобно се е случвало преди с човек от Лас Вегас. Постоянно идвали в дома му хора, които си търсели телефоните. Всички те обаче били на един оператор - Sprint. След като случаят се раздухал в медиите през 2013, операторът оправил проблема. Домът на човека бил в центъра на един сектор. Ако не се получело друго показание, по подразбиране се давал центъра на тази зона тоест къщата на човека. В случая с Лий и Саба обаче изгубените телефони са на различни (поне 5) оператори.

Има три мобилни клетки близо до дома на Саба и Лий, най-близката е на T-Mobile. Писали са на този оператор, но компанията не е отговорила. Писали са и на Ейпъл, производителя на Айфон, както и на Гугъл, който разработва операционната система за смартфони Андроид. Без резултат. Семейството се е обърнало и към Федералната комисия по комуникациите, но от там са им казали, че този проблем не е е в техните компетенции.

"Ние разчитаме сляпо на тези приложения и данните" - казва експертът Уестин. "Технологията обаче не е перфектна. Полицейските служби може да се осланят на тях и да сбъркат."

Уестин цитира пример в който невинен човек е бил обвинен, че е свалял порнографски материали с непълнолетни, защото неговият съсед е ползвал wi-fi мрежата му. Полицията нахлула в грешния дом заради IP адреса.

Друг експерт, Дон Леки от компанията Help-My-Tech, за разлика от Уестин не мисли, че мобилните клетки са виновни за проблема на Саба и Лий. Според него причината са картите маркиращи Wi-Fi мрежите или IP-адресите. Ако приложенията за издирване на изгубени телефони използват Wi-Fi карта, проблемът може да се корени в рутера на семейството. Ако не е настроен правилно, може да предава, че се намира на различно място от това в което е в действителност. Майкъл Саба обаче казва, че са "рисетвали" рутера си и са сменяли честотата му, но без резултат.

Джонатан Джиарски, експерт по изгубени айфони, запитан от журналистите за случая, първо се пошегувал, че може би съседите на двойката имат нелегален бизнес с откраднати телефони. След това обаче и той предположил, че проблема е свързан с "Wi-Fi" картирането. Изглежда различните приложения разчитат на една и съща карта от една и съща фирма и фирмата може да има "лоши данни" в базата си. Възможно е MAC адресът на рутера на семейството да е свързан с различна GPS локация в базата данни. Саба казва, че след като това е започнало, той е регистрирал адреса на тяхната собствена безжична мрежа в базата на компанията Skyhook, но това не помогнало.

Джиарски казва, че вероятно има много неща, които може да не са наред и да причиняват проблема. Той може да разбере каква е причината, стига да има телефоните, които предават грешна информация за местоположението си. Но тези телефони естествено липсват и се издирват.

Най-неприятното за Саба и Лий е, че няма отговор защо това се случва и следователно не знаят към кого да се обърнат. Никоя агенция или компания не иска да се заеме със случая. Да се преместят, не е опция, защото не са под наем, а това е тяхна къща (на родителите на Лий).

Последното което сега младата двойка е решила е да пише на сенатора им.

Източник

99 процента проблемът е технически, но нека малко поспекулираме - дали дух или полтъргайст не си прави шега с двамата?

Няма коментари:

Публикуване на коментар